Het is al weer 26 jaar geleden maar ik weet het nog heel goed. Het bericht op mijn antwoordapparaat want in die tijd was het hebben van een mobiele telefoon nog helemaal niet zo normaal als nu. Ik kwam thuis na een heerlijke dag op het strand. Het lichtje van het apparaat knipperde en ik drukte op het knopje. De stemmen van mijn zusjes en van mijn moeder. Mijn vader had een herseninfarct gehad en was met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Twee dagen later overleed hij.

Een paar jaar later was zijn moeder, mijn oma, samen met mijn opa op een dansavondje van het buurthuis. Opeens kreeg ze hoofdpijn. Zo erg dat haar lichaam niet meer wilde meewerken. De ambulance werd gebeld en in de ambulance, onderweg naar het ziekenhuis, kreeg ze een beroerte. Ze overleed de volgende dag.

Negen jaar geleden, mijn zusjes en ik hadden een kraam gehuurd in de IJ-Hallen in Amsterdam. Het moest een gezellige dag worden maar mijn jongste zusje, toen net 30, werd opeens duizelig. Dat werd zo erg dat ze er misselijk van werd en ze opgehaald moest worden door haar man. De dokter werd gebeld en die vertelde dat het waarschijnlijk BPPD was. Een onschuldige maar vervelende aandoening. Niets ernstigs.

De volgende dag kreeg ze een zware aanval van duizeligheid met suizende oren en tintelingen over haar gezicht. Dat was in februari. De dokter kwam, maar omdat mijn zusje net 30 was, dacht hij niet aan een beroerte. Pas in juni kwam aan het licht dat ze die avond een beroerte had gehad. Toen vielen alle puzzelstukjes op hun plek en kon de schade worden opgenomen. Mijn zusje heeft keihard geknokt om beter te worden. En dat is gelukt. Al zijn de gevolgen van de beroerte nog af en toe zichtbaar. Maar ze is er nog. Dat ik het belangrijkste.

Een herseninfarct, ook wel beroerte of CVA, genoemd, is het gevolg van een bloedpropje in de hersenen. De eerste 48 uur na een beroerte zijn cruciaal en daarom is het ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Hieronder een lijst met de symptomen van een beroerte en wat je moet doen als je vermoed dat iemand een beroerte heeft. (Bron: www.rodekruis.nl)

Hoe herken je een beroerte?

  1. Het slachtoffer heeft opeens hele heftige hoofdpijn
  2. Gezicht, arm of been is slap of gevoelloos
  3. Het slachtoffer kan niet goed zien, lopen of het evenwicht bewaren
  4. Soms raakt iemand bewusteloos
  5. Soms staat de mond scheef of hangt één kant van het gezicht omlaag. Vraag iemand om te glimlachen of de tong uit te steken
  6. Soms kan één kant van het lichaam verlamd zijn. Vraag het slachtoffer om beide armen voor zich uit
    te strekken en kijk of beide armen op gelijke hoogte blijven
  7. Soms heeft iemand moeite met praten.

Wat moet je doen bij een beroerte?

  1. Bel meteen 112 of laat iemand 112 bellen terwijl je bij het slachtoffer blijft
  2. Bel het spoednummer van de huisarts bij plotselinge heftige hoofdpijn, zeker in combinatie met
    koorts, misselijkheid en braken
  3. Laat het slachtoffer zitten in een zelfgekozen houding
  4. Laat het slachtoffer niet eten of drinken
  5. Controleer steeds zijn bewustzijn
  6. Neem ook contact op met de huisarts als de symptomen van een beroerte er waren maar weer zijn verdwenen.

Een herseninfarct is lang niet altijd een doodvonnis. Hoe meer mensen weten hoe ze een beroerte kunnen herkennen en weten hoe ze moeten handelen, vergroot ieders kansen op herstel. Verspreid deze kennis en laten we samen levens redden.

Dit bericht kan best wat emoties opwekken. Voor informatie en steun bij beroerte: https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/beroerte https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/beroerte

Heeft u ondersteuning nodig na overlijden van een geliefd persoon:

https://www.humanitasalmere.nl/44-mensen/verwijzers/verw-verlies

Foto: Pixabay