De Wereld Diabetes dag (World Diabetes Day) is jaarlijks op 14 november en is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes.

Omdat ik veel te maken heb gehad met diabetes in mijn omgeving schrijf ik een stuk hierover om u, als het mag bewuster te maken.

De symptomen (bron diabetesfonds) die zich kunnen voordoen:

Symptomen van diabetes type 2

Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen kunnen zijn:

  • veel dorst en last hebben van een droge mond
  • veel plassen
  • veel moe zijn
  • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Symptomen van diabetes type 1

Diabetes type 1 wordt vaak snel ontdekt, nadat iemand zich in korte tijd beroerd is gaan voelen. Toch kan de aanloop van vage klachten ook bij diabetes type 1 wat langer duren, bijvoorbeeld enkele maanden. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke klachten:

  • veel dorst
  • veel plassen
  • afvallen zonder dat daar een reden voor is
  • ziek en beroerd voelen
  • veel honger hebben, of juist helemaal niet
  • wazig zien
  • misselijk zijn of overgeven

Van een goede vriend weet ik dat hij goed wordt begeleid door zijn huisarts en de praktijkondersteuner in Stedenwijk. Hij is aangesloten bij het Gezondheidscentrum De Spil (voorheen De Schakel). Er is bij hem in 2008 diabetes vastgesteld door de dokter, na het prikken van bloed (hier moet je nuchter voor zijn). Na onderzoek is aan de hand van zijn bloedsuikerwaarde gebleken dat hij diabetes heeft. De huisarts heeft hem medicijnen voorgeschreven die hij elke dag moet innemen. Hij is daarna doorverwezen naar de praktijkondersteuner. Je wordt dan begeleid met  je gewicht, voeding, beweging en andere zaken en/of ziektes die een rol kunnen spelen met de schommelingen van het suikergehalte in je bloed. 

Om de drie maanden wordt er weer bloed geprikt om te kijken wat de waarde is, om een vergelijking te kunnen maken wat de waarde(n) van de vorige keer. Is het voorgeschreven medicijn en de dosering, zoals door de huisarts bepaald, niet effectief genoeg, dan wordt dit door de praktijkondersteuner besproken met de huisarts. 

Mijn vriend is heel tevreden over de begeleiding, hij geeft wel aan dat je zelf ook alert en assertief moet zijn. Mocht er iets niet duidelijk zijn, vraag ernaar. Neem in het begin iemand mee, twee horen en zien meer dan één. Vraag om een uitdraai van je gegevens en schrijf besproken zaken op, neem een vragenlijst mee van dingen die je nog uitgelegd wil hebben. Vind je de behandeling niet juist of klikt het niet met de ondersteuner, praat samen hierover en geef aan, wat je niet goed vindt gaan. Er zijn meerdere ondersteuners en in overleg met de huisarts kan er eventueel gekozen worden voor een andere begeleider. 

Uw huisarts is uw eerste begeleider en aanspreekpunt! Mocht u last hebben van bovenstaande symptomen, wacht niet te lang, ga naar de huisarts voor onderzoek en verdere behandeling. Geen of te late behandeling kan ernstige schade veroorzaken aan de bloedvaten.

Voor meer informatie: 

Door Jane

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.