Sinds 2018 staan we elk jaar op, 20 mei, stil bij de bijen en wat ze betekenen voor ons ecosysteem. Bijen en ook hommels zijn enorm belangrijk voor onze wereld. Door hun pootjes tegen meeldraden van bloemen te wrijven, verzamelen ze stuifmeel in de haartjes van hun achterpootjes. Ze brengen dit stuifmeel van bloem naar bloem. Dit heet bestuiven.

Bestuiving zorgt ervoor dat planten zich kunnen voortplanten en daar kunnen wij letterlijk de vruchten van plukken. Zonder bijen zou het best kunnen dat we niet genoeg voedsel hebben. Helaas is dat scenario niet helemaal ondenkbaar. Het gaat namelijk al heel lang slecht met de wilde bij. Sterker nog, 55% van de wilde bij soorten die in Nederland voorkomen, wordt met uitsterven bedreigd en dat is natuurlijk verschrikkelijk.

Daar moeten we iets aan doen. Hoe kun je de wilde bij helpen?
Allereerst is het heel belangrijk om te weten dat een wilde bij of hommel niet zomaar zal steken, dit in tegenstelling tot de veel agressievere wesp. Als een bij namelijk steekt, betekent dit zijn dood. Bijen en hommels zijn heel zachtaardig en steken alleen in uiterste nood. Zeker hommels zijn echte goedzakken. Plant bloemen!

In tuincentra staat meestal aangegeven waar bijen blij van worden. En hoe heerlijk is het om allemaal kleurige bloemen en planten in je tuin of op balkon te hebben! Je kunt ook zaadjes planten en toezien hoe je tuin tot leven komt. Plaats een insectenhotel! Bijen leggen hun eitjes in de buisjes en zo help je ze voortplanten. Een insectenhotel kun je kopen maar misschien vind je het juist wel leuk om er zelf één te maken. Bijen en hommels zijn hele harde werkers.

Mocht je een keer een bij of hommel zien liggen, ga er dan niet meteen vanuit dat hij dood is. Probeer
hem een beetje suikerwater te geven en, als je kunt, verplaats hem voorzichtig naar een plekje waar hij op krachten kan komen. Laten we deze diertjes het respect en de waardering geven die ze verdienen. Niet alleen op 20 mei.

Foto’s: Pixabay