+300 Koffers in 2 dagen voor museumcollectie FENIX

Aanstaand weekend inzameldagen in Heerlen, Zwolle, Eindhoven en Middelburg

Luxe scheepskisten, grote rugzakken en koffers op wieltjes; ongeveer driehonderd koffers zijn dit weekend gedoneerd aan FENIX. In Rotterdam, Leeuwarden en Almere brachten bijna tweehonderd particulieren hun koffers voor het migratiemuseum in oprichting in Rotterdam. Ze komen bovenop de ruim 1.300 koffers die het nieuwe museum al eerder ontving. Het gaat om koffers met verhalen over vertrek én aankomst. FENIX vraagt koffers uit heel Nederland. Aankomende zaterdag 18 en zondag 19 maart kunnen koffereigenaars terecht in Eindhoven, Heerlen, Zwolle en Middelburg.

Donaties uit heel Nederland

FENIX geeft met de actie iedereen in Nederland de kans om in de buurt zijn koffer in te leveren en mee te bouwen aan een groot kofferdoolhof. Het doolhof staat symbool voor wat het kan betekenen om je koffers te (moeten) pakken en is vanaf eind 2024 – als het museum opent – permanent te bezoeken. Naast het kofferdoolhof wordt de collectie van FENIX gevormd door hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. Het is voor het eerst dat een museum in Nederland op zo’n grote schaal met particulieren een deel van de collectie opbouwt. Wie een koffer wil doneren, schrijft zich in op fenix.nl/koffers.

Directeur FENIX Anne Kremers: ‘Er is gul gedoneerd vanuit heel Nederland. In totaal zijn nu zo’n 1.600 koffers bijeen gebracht. Ik vind het fantastisch dat ruim voor de opening van FENIX al honderden mensen meebouwen aan onze collectie. We zijn dankbaar met alle koffers en verhalen die ons worden toevertrouwd. Op naar een tweede succesvol weekend op nog eens vier inzamellocaties.’

 FENIX, artist impression © MAD Architects
Uitgelichte foto: De koffer inzameldag bij De Nieuwe Bibliotheek, Almere

FENIX

Eind 2024 opent FENIX. Een historische havenloods uit 1923 transformeert tot museum naar ontwerp van de Chinese architect Ma Yansong, oprichter van MAD Architects. FENIX biedt straks ruimte voor culturele, culinaire en creatieve ontmoetingen, op dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen mensen vertrokken of van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt straks deze verhalen. De toekomstige bezoeker betreedt via de zorgvuldig gerestaureerde loods het museum over een theatrale dubbele gedraaide trap. De trap eindigt hoog boven het gebouw in een spectaculair platform dat een panorama biedt over de Maas en de stad Rotterdam.

FENIX is een initiatief van Stichting Droom en Daad.

Parkstraat 4, 3016 BD Rotterdam    

fenix.nl

Over de auteur

+ berichten

Het mooie van deze krant is dat hij niet alleen gemaakt is voor Stedenwijkers, maar ook door Stedenwijkers. Zo zorgt Petra voor de interviews met lieve, mooie, bijzondere stedenwijkers. Hanna zorgt voor de website en draagt af en toe een stukje bij. WijkwerkerBertyne, laat professionals uit de wijk aan het woord, en houd u op de hoogte van alle activiteiten. De meeste foto’s die u bij de artikelen ziet, zijn gemaakt door Meinke. Ook deelt Meinke haar lekkerste recepten. Kim draagt haar steentje bij op het gebied van natuur in de wijk. De stukken worden geredigeerd door Jane. Ook Jane draagt daarnaast artikelen bij. Patrick is als coach geïnteresseerd in mensen en schrijft daar over. Lynn is onze nieuwste aanwinst en draagt bij als boekenschrijver en -recensent.