Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Dit is een belangrijke dag en ik wil hier toch even bij stilstaan. De allereerste Internationale Vrouwendag was al in 1911. In Nederland werd deze dag voor het eerst gevierd op 12 maart 1912. In 1921 is door het Internationale Vrouwensecretariaat 8 maart als officiële datum gekozen. Deze datum is gekozen omdat eerst op 8 maart 1908 in New York, en later op 8 maart 1917 in Sint Petersburg, grote stakingen waren van vrouwen in de textielindustrie. De vrouwen streden voor betere arbeidsomstandigheden, gelijke loon en een einde aan seksuele intimidatie op de werkvloer. 

Inmiddels ruim 100 jaar verder, zijn deze onderwerpen nog steeds actueel. Hoewel de arbeidsomstandigheden vergeleken met 100 jaar geleden zeker verbeterd zijn, in Nederland althans, is van gelijke lonen tussen mannen en vrouwen in veel bedrijfstakken nog steeds geen sprake. En seksueel overschrijdend gedrag kan denk ik nu al tot uitdrukking van het jaar benoemd worden. De afgelopen weken is gebleken dat seksuele intimidatie in de showbusiness, politiek, sport en het bedrijfsleven veelvuldig voorkomt. Tijdens de corona crisis is gebleken dat er ook nog steeds veel huiselijk geweld jegens vrouwen plaatsvindt. Dus er is nog werk aan de winkel. 

Het platform Internationale Vrouwendag heeft verschillende missies voor de promotie van gelijkheid van vrouwen op het gebied van werk, sport, kunst en politiek, maar strijdt ook voor de veiligheid en gezondheid van vrouwen. Elk jaar worden er activiteiten georganiseerd door heel Nederland, zo ook in Almere. Op 6 maart is er bijvoorbeeld vanaf 14.00 uur een Women’s march, vanaf de Esplanade. En op 8 maart is er een Almeerse Ladies Lunch in het van der Valk hotel. 

Het is mooi dat dit soort initiatieven er zijn, simpelweg omdat vrouwen nog steeds niet als volledig gelijk aan mannen gezien worden. Zelf heb ik ook wel eens meegemaakt dat ik als vrouw toch niet helemaal voor vol werd aangezien. Toen ik nog in een brillenwinkel werkte, vroeg een wat oudere man mij eens, schaamteloos, of mijn mannelijke collega er niet was, hij had meer vertrouwen in zijn oordeel, simpelweg omdat hij een man was. Dit is toch niet meer van deze tijd. 

Het thema van Internationale vrouwendag dit jaar is solidariteit. Ik leer mijn dochter dat ze gelijk is aan jongens en hetzelfde kan en mag, want het begint uiteindelijk bij een geloof in onszelf. Maar het werkt twee kanten op. Ik leer ook mijn zoon dat hij kan en mag worden wat hij wil. Zij kan premier worden, hij kan balletdanser worden. Iedereen moet emanciperen en we moeten af van stereotypen. En ik probeer zowel mijn dochter als mijn zoon bij te brengen om respect te hebben voor de medemens. Solidair te zijn met de ideeën en gevoelens van anderen. 

Stedenwijk staat bol van de prachtige, krachtige vrouwen. We hebben vrouwen die zich inzetten tegen ongelijkheid, voor kunst en cultuur, voor een schonere mooiere wijk, vrouwen die zich vrijwillig inzetten voor de kinderen en ouderen in de wijk, vrouwen die zich inzetten voor andere vrouwen. Alleenstaande moeders, oppassende oma’s, vrouwen die strijden tegen vreselijke ziektes. Tegen al deze mooie vrouwen wil ik zeggen: jullie zijn fantastisch! Jullie maken Stedenwijk de mooie plek die het is.

Ik wens iedereen een mooie Internationale Vrouwendag.

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.