Tapas zijn kleine Spaanse hapjes die door Spaanse barretjes en restaurants bij een aperitief (alcoholisch of niet) kunnen worden geserveerd (gratis of betaald). Op 17 juni is het de nationale dag van de tapas en kiezen ook veel Spanjaarden (afhankelijk van de regio) voor een tapaslunch of -diner. Naast de authentieke tapas vind je ook steeds meer modernere en culinaire variaties.

Auberginerolletjes met mozzarella

  • aubergines
  • 1 bol mozarella
  • 2 el pesto
  • zongedroogde tomaatjes
  • cocktailprikkertjes

Snijd de aubergine(s) in lange, dunne plakken. Grill de plakken aubergine in een grillpan of op de barbecue totdat ze mooie grill strepen hebben. Leg ze daarna op een bord met een stuk keukenpapier erop. Ondertussen snijd je de mozzarella in plakjes. Besmeer de plakjes aubergine met pesto en beleg daarna met mozzarella en zongedroogde tomaatjes. Rol het plakje aubergine op en steek een cocktailprikker er doorheen. Eventueel kun je de auberginerolletjes nog 1-2 minuten in de grillpan of op de barbecue leggen zodat de mozzarella smelt.

Bladerdeeghapje met zalm

  • 5 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 100 gr gerookte zalm
  • 125 ml kruidenroomkaas
  • 1 bosui
  • 1 tl dille
  • 1 ei
  • zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de gerookte zalm en bosui in stukjes. Meng in een bakje de gerookte zalm, roomkaas, dille, peper en bosui. Snijd een plakje bladerdeeg schuin doormidden. Schep op allebei de stukjes een (thee)lepel van het roomkaas mengsel. Vouw het plakje bladerdeeg dubbel. Uit 1 plakje bladerdeeg haal je dus 2 kleine bladerdeeghapjes. Leg alle bladerdeeghapjes op een bakplaat met bakpapier. Druk de randjes goed aan met een vork.

Pastaprikkers met ham en kaas

  • verse ravioli (20 stuks) of tortellini
  • 10 cherry tomaatjes/5 zongedroogde tomaatjes
  • ham
  • kaas/mozzarella
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • snufje peper

Begin met het koken van de pasta. Doe dit volgens de instructies op de verpakking. Ondertussen halveer je de cherrytomaatjes, snijd je de kaas in blokjes en de ham in stukjes. Zodra de pasta klaar is, giet je het water af en spoel je de ravioli na met koud water. Doe de pasta in een kom en breng op smaak met kruiden en olijfolie, even goed mengen. Vervolgens doe je van alles 1 op een prikker en voila… heerlijk pasta op een stokje.

Fillodeegrolletjes met gehakt

  • 10 plakken filodeeg (ontdooid)
  • 250 gr gehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl tijm
  • olie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook. Voeg na 2-3 minuten het gehakt en de kruiden toe. Bak het gehakt rul. Snijd de filodeeg vellen door de helft. Leg op een stuk filodeeg een paar lepels van het gehaktmengsel. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het filodeeg op. Leg de filodeeg rolletjes op een bakplaat met bakpapier. Smeer de bovenkant in met een beetje olie. Zet de filodeeg rolletjes met gehakt ongeveer 15-20 minuten in de oven.
Als variatie kan je deze rolletjes ook met verse spinazie en feta bereiden.

Antipasta prikkers

  • cherrytomaatjes
  • 3 plakjes ham
  • 1 pistoletje of ander brood
  • verse basilicum
  • halve bol mozzarella
  • snufje zwarte peper

Bereidingswijze:
Snijd de plakjes ham in tweeën en snijd de mozzarella in blokjes. Snijd het brood in blokjes. Besprenkel het brood met een beetje olijfolie en wat kruiden zoals Italiaanse kruiden en zout en peper. Rooster de blokjes brood circa 10 minuten in de oven (200 graden).

Door Meinke

Hallo mijn naam is Meinke en woon in Literatuurwijk. Ik ben daar gastouder en woon samen met mijn dochter en mijn lieve varken Ludwig (Louie) In mijn vrije tijd ben ik fotograaf.