Een moedige stap

Verhaal van het Schakelteam

Mensen met een psychische kwetsbaarheid komen op allerlei manieren bij het Schakelteam terecht. Dat kan doordat ze zelf contact zoeken, maar ook doordat een inwoner of een zorgverlener op het bestaan van het Schakelteam wijst en het contact legt. Een verwijsbrief is niet nodig. Het Schakelteam werkt laagdrempelig en zonder voorwaarden vooraf. Door te luisteren naar wat iemand nodig heeft en zo mogelijk samen stappen te zetten, werken we aan een zo goed mogelijk herstel van het normale leven. Het volgende schakelverhaal illustreert dit:

‘Ik vind veel dingen leuk, maar straks mis ik iets wat nog veel leuker is’. Ann* kijkt bedenkelijk. Dit lijkt wel ‘FOMO – Fear of Missing Out‘, schiet door mijn hoofd terwijl ik haar aankijk. Bang om de verkeerde keuze te maken en iets mis te lopen. Dit en nog een aantal andere issues blokkeren haar om een eerste stap te zetten naar nieuwe activiteiten. Altijd is er wel iets wat leuker lijkt.

We besluiten om één keuze te maken: om ergens in de wijk te gaan koffiedrinken en van daaruit te ontdekken wat er nog meer is. Want als die eerste stap niet wordt gezet, dan eindigt haar ontdekkingstocht bij de voordeur.

Deze eerste stap blijkt haar vertrouwen te geven. We gaan samen koffiedrinken en al snel gaat ze alleen. Haar wens om nieuwe mensen te ontmoeten brengt haar in beweging. En als ze ruimte in haar hoofd en leven krijgt, gebeurt er iets moois.

Bij het laatste gesprek dat we hebben zegt Ann met een glimlach: ‘Ik wil je nog iets nieuws vertellen…’ ‘Oké’, reageer ik verwachtingsvol. ‘Ik heb via een buurtplatform de vraag gesteld wie er koffie wil drinken. Maar dan niet in een groep, maar één op één. Ik heb ontdekt dat ik dat fijner vind. En nu ontmoet ik een aantal mensen met wie ik gezellig in gesprek kan. Het is echt leuk.’

Verrast kijk ik haar aan. ‘Wat een moedige stap’, reageer ik. Het vervolg van haar ontdekkingsreis kan ze zonder mij verder. Ik ben benieuwd waar het haar zal brengen.

*Vanwege privacy zijn de namen gefingeerd.

Kijk voor meer informatie op onze website en neem contact op met één van onze medewerkers! www.schakelteam-almere.nl

Over de auteur

+ berichten

Het mooie van deze krant is dat hij niet alleen gemaakt is voor Stedenwijkers, maar ook door Stedenwijkers. Zo zorgt Petra voor de interviews met lieve, mooie, bijzondere stedenwijkers. Hanna zorgt voor de website en draagt af en toe een stukje bij. WijkwerkerBertyne, laat professionals uit de wijk aan het woord, en houd u op de hoogte van alle activiteiten. De meeste foto’s die u bij de artikelen ziet, zijn gemaakt door Meinke. Ook deelt Meinke haar lekkerste recepten. Kim draagt haar steentje bij op het gebied van natuur in de wijk. De stukken worden geredigeerd door Jane. Ook Jane draagt daarnaast artikelen bij. Patrick is als coach geïnteresseerd in mensen en schrijft daar over. Lynn is onze nieuwste aanwinst en draagt bij als boekenschrijver en -recensent.