Geduld

Verhaal van het Schakelteam

Mensen met een psychische kwetsbaarheid komen op allerlei manieren bij het Schakelteam terecht. Dat kan doordat ze zelf contact zoeken, maar ook doordat een inwoner of een zorgverlener op het bestaan van het Schakelteam wijst en het contact legt. Een verwijsbrief is niet nodig. Het Schakelteam werkt laagdrempelig en zonder voorwaarden vooraf. Door te luisteren naar wat iemand nodig heeft en zo mogelijk samen stappen te zetten, werken we aan een zo goed mogelijk herstel van het normale leven. Het volgende schakelverhaal illustreert dit:

‘Ik heb veel pech in het leven gehad’, zegt Eva* terwijl ze naar de grond kijkt. Het overlijden van haar man, haar chronische ziekte en recent het overlijden van een goede vriendin, bevestigen haar tegenslag. ‘Maar ja, ik sla mij er wel doorheen’, zegt ze weifelend. Met een luisterend oor geef ik ruimte aan haar verhaal, terwijl op de achtergrond een hamster druk rondrent in zijn rad.

Na een tijdje kijkt ze naar buiten, waar de zon schijnt. ‘Ik ben vanochtend wel naar de winkel geweest, met mijn scootmobiel’, zegt ze met een kleine glimlach. ‘En ik heb wat lekkers gehaald…’ Ze staat op, loopt naar de koelkast en haalt er iets uit. Vervolgens loopt ze naar de tafel toe en zet twee roze tompoezen neer. ‘Ik heb er ook één voor jou’, zegt ze opgewekt, terwijl ze een schoteltje voor mij neer zet. ‘Dankjewel’, antwoord ik.

Terwijl we allebei een vorkje in de lekkernij zetten, vraag ik voorzichtig: ‘Wil je volgende week nog mee naar het buurtcentrum?’ ‘Als ik mij beter voel wel’, antwoordt ze met een voorzichtige glimlach.

Een week later spreek ik haar aan de telefoon. ‘Ik zie het toch niet zitten. Ik voel mij niet goed, en ik krijg gesprekken bij de praktijkondersteuner’, zegt Eva. Ze vervolgt: ‘Ik wil je wel bedanken dat je naar mijn verhaal wilde luisteren’.

Wordt vervolgd…

Soms duurt het wat langer – dan we willen – voor we een stap kunnen zetten. Maar dat betekent niet dat we als Schakelteam loslaten. Nee, we zijn bereikbaar, beschikbaar en behulpzaam.

*Vanwege privacy zijn de namen gefingeerd.

Kijk voor meer informatie op onze website en neem contact op met één van onze medewerkers!

www.schakelteam-almere.nl

Over de auteur

+ berichten

Het mooie van deze krant is dat hij niet alleen gemaakt is voor Stedenwijkers, maar ook door Stedenwijkers. Zo zorgt Petra voor de interviews met lieve, mooie, bijzondere stedenwijkers. Hanna zorgt voor de website en draagt af en toe een stukje bij. WijkwerkerBertyne, laat professionals uit de wijk aan het woord, en houd u op de hoogte van alle activiteiten. De meeste foto’s die u bij de artikelen ziet, zijn gemaakt door Meinke. Ook deelt Meinke haar lekkerste recepten. Kim draagt haar steentje bij op het gebied van natuur in de wijk. De stukken worden geredigeerd door Jane. Ook Jane draagt daarnaast artikelen bij. Patrick is als coach geïnteresseerd in mensen en schrijft daar over. Lynn is onze nieuwste aanwinst en draagt bij als boekenschrijver en -recensent.