Gratis gezond bewegen in het groen…

Ik sport niet…

Ik heb me best lang een beetje schuldig lopen voelen dat ik niet aan sport deed. Ik heb door mijn gezondheidsgeschiedenis nog vaak gebrek aan energie en conditie. En dan toch niet naar de sportschool of een ander sportief clubje…. Je kunt het bijna niet maken in een tijd waarin iedereen weet dat bewegen goed is voor je lijf en voor je mentale gezondheid. Bovendien hou je er leuke sociale contacten aan over.

En toch maakte ik niet de stap naar de sportschool. Vooral door een heel belangrijke reden: ik vind het niet leuk. Tussen vier muren oefeningen doen is niet mijn ding. Hoe gezellig het ook is, hoe veel vrolijke energie er ook vanuit gaat, hoe leuk de mensen ook zijn die meedoen: ik kom er niet voor terug.

Enige maanden geleden realiseerde ik me dat de klusjes in mijn eigen tuin behoorlijk veel van een lijf vragen: sjouwen, door de knieën gaan, graven, zagen, knippen…. Al met al best een goede workout waarbij heel wat spieren aan bod komen.

Dat was het moment dat ik ging onderzoeken of er plekken waren waar ik regelmatig aan het werk kon in de natuur. En er bleken heel veel plekken te in en om Stedenwijk waar je actief kan zijn in de natuur.

De groene sportschool van Stedenwijk

Ik begon bij de Werkgroep Spanningsveldbos van het Collectief Stedenwijk Zuid Groen. Zij werken in de even weken op zaterdag in het Spanningsveldbos aan allerlei klussen om het bos mooi, schoon en toegankelijk te houden. Om 9.30 een kopje koffie in hun buurthuis de Veldhoek en dan verspreiden over de klussen. Die workout beviel me goed, maar ja dat is maar om de week en als je aan je conditie wil werken is dat niet genoeg. Dus nog een beetje rond gekeken.

En daar was de Bewoners Beheergroep Beatrix park de BBB. Zij werken de eerste zaterdag van de maand vanaf 13.30 in het Beatrixpark. Ook dat was een heel fijne workout. Van tevoren was bekend dat we bomen gingen planten. We verzamelde ons bij hun professionele container aan de promenade langs de roeibaan. In de pauze was er koek en koffie. Super georganiseerd en heel gezellig.

Dat bracht me op het idee om eens voor mijn mede- Stedenwijkers op een rijtje te zetten waar je allemaal gezond kunt bewegen in de natuur .

Een soort Groene -activiteiten ladder voor Stedenwijk. Als je wil kun je echt iedere week terecht voor een heerlijke workout in de natuur! En als je de smaak te pakken hebt dan kun je altijd tuinvrijwilliger worden, want zoals je in het interview van Jane met Martin in ‘t Hout kunt lezen zijn er heel veel schrijnende omstandigheden van mensen die niet in staat zijn hun eigen tuin te doen en het netwerk missen om er hulp bij te krijgen. Buurtwerk en VMCA zijn regelmatig opzoek naar tuinvrijwilligers.

Dus lees het interview van Jane met Martin in ’t Hout die heel veel tuinen voor zijn rekening neemt!

En als je helemaal geen groene vingers hebt kun je heerlijk op pad met de wandelgroepen van Inloophuis de ruimte. Gewoon lekker een stukje lopen of een wandeling gecombineerd met een leuke activiteit.

Groene activiteiten ladder

Wandelen

Om de woensdag wandelen vanuit Inloophuis de ruimte, Hengelostraat 39. Voor informatie: coordinator@inloophuisderuimte.nl of bellen met 036 533 94 64.

Werken in park of bos:

De werkgroep Spanningsveldbos werkt elke zaterdag in de even weken van de maand . Verzamelen om 9.30 in de Veldhoek ,Deurnestraat 40.We werken tot 12.00. Aanmelden bij Jakob Louw : jakob.louw47@gmail.com Op maandag avond bestrijden we van 19.00 tot 21.00 berenklauwen. Ook daarvoor kun je je melden bij Jakob.

Berenklauw bestrijden Spanningsveldbos (foto aangeleverd)

Bewoners Beheergroep Beatrixpark (BBB) doet elke eerst zaterdag van de maand van 13.30 tot 16.00 verschillende werkzaamheden in het Beatrixpark. Knotten, planten, snoeien, maaien, wieden. Aanmelden kan bij: beatrixpark@yahoo.com

Werken in de tuin:

Buurttuin bij buurthuis ‘De inloop’ Als je wil werken in de tuin meld je je aan bij Bettina: tinastuinen@gmail.com In overleg met haar kun je helpen in de tuin van het buurthuis.

De VMCA is altijd op zoek naar tuinvrijwilligers. Je helpt dan 1 of meer mensen die dat zelf niet meer kunnen bij het onderhoud van hun tuin. Wagenmakersbaan 43, 036-5341404, www.vmca.nl En wandel en fietsmaatjes kunnen ze ook altijd gebruiken!

P.s. Als je nog meer leuke groene activiteiten in en om Stedenwijk weet: mail anne.kuipers23@gmail.com

Foto boven van Goumbik via Pixabay

Over de auteur

Anne Kuipers
+ berichten