Het nieuwe stadsdeel Almere Pampus wordt duurzaam en circulair ontwikkeld. En dat biedt kansen voor nieuwe, innovatieve oplossingen. Studenten van hogeschool Windesheim dragen samen met Flevolandse bedrijven bij aan deze oplossingen!

Het lectoraat Urban Innovation van Windesheim organiseert samen met Horizon Flevoland de 3e editie van de Hackathon ‘Reshape the future’. 180 studenten van 5 verschillende opleidingen bedenken 3 dagen lang, samen met regionale bedrijven, oplossingen om in Almere Pampus circulair bouwen, leven en ondernemen mogelijk te maken. De vragen die onderzocht worden komen van de gemeente Almere.

Vernieuwende onderwijsvorm

Groepen van 5-6 studenten van de verschillende opleidingen werken samen met een van de deelnemende regionale bedrijven. De studenten leren zo interdisciplinair samen te werken. Docenten fungeren als adviseur en coach van de groepen. Er wordt gebruik gemaakt van de Design Thinking methodiek, waarbij in 5 stappen van behoefte naar oplossing naar implementatie wordt gewerkt.

Studenten en bedrijven

De studenten van de opleidingen Bedrijfskunde, Engineering, Bouwkunde, Finance & Control en HBO Rechten doen mee. Deelnemende bedrijven uit de regio zijn Alfen, Babylon Daken, Bun, Ecosave, GildenGroen, Goldewijk, Grondstoffen Collectief Almere/Digitale bouwkeet, Koopmans, KSP Kunstgrasvelden, PRICE, Qua-Vac bv, Rebourne Pop Up Solutions en Reimert Groep.

De Hackathon heeft meerdere doelen. De studenten leren interdisciplinair samen te werken, ontwikkelen leiderschapscompetenties en ontdekken waar hun talent ligt. De bedrijven krijgen concrete suggesties voor verduurzaming van hun bedrijfsvoering, en doen in 3 dagen out-of-the box inzichten op. Bovendien werken ze samen met jong bijna afgestudeerd talent, en dus wellicht toekomstige werknemers?

Gemeente Almere krijgt als opdrachtgever oplossingen aangereikt voor het duurzaam ontwikkelen van Almere Pampus. Het onderwijs kan tijdens de Hackathon vernieuwende onderwijsvormen testen en duurzaamheid onder de aandacht van docenten en studenten brengen en beter in het onderwijsprogramma inbedden.

Waar & wanneer

De Hackathon ‘Reshape the future’ is van 19 t/m 21 september 2023 bij Vis-à-vis in Almere Poort. Op de eerste dag gaan de studenten op bezoek bij ‘hun’ bedrijf.

Meer informatie: Lydie van der Wurff l.vanderwurff@windesheim.nl / 088 469 77 07

Uitgelichte foto via windesheim.nl

Door De Redactie

Het mooie van deze krant is dat hij niet alleen gemaakt is voor Stedenwijkers, maar ook door Stedenwijkers. Zo zorgt Petra voor de interviews met lieve, mooie, bijzondere stedenwijkers. Hanna zorgt voor de website en draagt af en toe een stukje bij. WijkwerkerBertyne, laat professionals uit de wijk aan het woord, en houd u op de hoogte van alle activiteiten. De meeste foto’s die u bij de artikelen ziet, zijn gemaakt door Meinke. Ook deelt Meinke haar lekkerste recepten. Kim draagt haar steentje bij op het gebied van natuur in de wijk. De stukken worden geredigeerd door Jane. Ook Jane draagt daarnaast artikelen bij. Patrick is als coach geïnteresseerd in mensen en schrijft daar over. Lynn is onze nieuwste aanwinst en draagt bij als boekenschrijver en -recensent.