Keukenhof, het mooiste lentepark ter wereld

LISSE – Bloemententoonstelling Keukenhof opent op 23 maart 2023 haar poorten voor de 74e keer. Gedurende de openingsperiode van acht weken bezoeken ruim 1 miljoen mensen vanuit de hele wereld de bloemententoonstelling. Keukenhof is open tot en met 14 mei. Keukenhof is de plek om in de lente te genieten van miljoenen bloeiende tulpen, narcissen en andere bolbloemen. Een bezoek staat garant voor prachtige foto’s.

Bloemententoonstelling Keukenhof ligt midden in de bloeiende Bollenstreek tussen Haarlem en Leiden. De bloemententoonstelling van 32 ha is onderdeel van Landgoed Keukenhof met een omvang van 250 hectare en 16 Rijksmonumenten. Kasteel Keukenhof werd in 1641 als buitenplaats gebouwd door een rijke Amsterdamse koopman. Pas later kwam het landgoed in adellijke handen. De Engelse landschapstuin is ontworpen in 1857 door Zocher en is nog altijd de basis voor het Keukenhofpark van nu.

In het historische park uit 1857, dat in de Engelse landschapsstijl is ontworpen door Zocher, komen de bloembollen prima tot hun recht. Van oorsprong ligt de nadruk op bloembollen, maar bezoekers genieten ook van de mooiste bomen, struiken, planten en bloemen.

Veertig tuinmannen van Keukenhof planten ieder jaar 7 miljoen bloembollen met de hand. Na afloop van het seizoen worden deze weer uit de grond gehaald, waardoor in het najaar een cyclus van planten, bloeien en rooien opnieuw kan beginnen.

Om Keukenhof steeds een ander gezicht te geven, wordt elk jaar een nieuw ontwerp gemaakt voor de beplanting. Er worden 1.600 soorten bolgewassen gebruikt, waarvan 800 soorten tulpen. Deze worden zo gecombineerd dat het park ieder voorjaar 8 weken bloeit.

Keukenhof inspireert haar bezoekers met verschillende stijlen in tuinen, waarbij bloembollen en bolbloemen een belangrijke rol spelen. De onderdelen van het park variëren van de Engelse landschapstuin tot de baroktuin in Franse stijl. Andere delen van het park geven verrassende zichtlijnen en spannende doorkijkjes. De oude bomen geven het park echt karakter.

In de natuurtuin en het Molenbos worden heesters en vaste planten gecombineerd met verwilderde bolgewassen. De historische tuin toont de oude tulpenrassen die soms al vier eeuwen lang geteeld worden. Zo wordt de bezoeker door de bloeiende tulpen meegenomen in de geschiedenis van de tulp: de reis van de bergen in Azië naar de geestgronden langs de kust in Holland.

In de inspiratietuinen doen bezoekers ideeën op voor de eigen tuin. Er is een tropische en een romantische tuin en door gebruik en bloembollen in allerlei bakken en potten ervaart de bezoeker dat iedere tuin of balkon geschikt is voor een eigen kleine Keukenhof.

De verschillende soorten bloemen krijgen ieder een podium in een van de paviljoens. Zo staat in het verwarmde Beatrixpaviljoen de orchideeën- en anthuriumshow en in het gekoelde Oranje Nassaupaviljoen vind je onder andere de rozen, chrysanten, gerbera’s en narcissen. Deze paviljoens kennen ieder een eigen thema, dat samen met de bloemenkwekers wordt vastgesteld. De thema’s sluiten aan bij de gelegenheden waarbij veel bloemen worden gebruikt, zoals het huwelijk, bijzondere feestdagen en binnenhuisarchitectuur.

Bloemenshows in de paviljoens
23 maart – 14 mei: Amaryllis
23 maart – 14 mei: Bol op Pot
23 maart – 28 maart: Tulpen en hyacinten
30 maart – 4 april: Freesia en chrysant
6 april – 11 april: Roos
13 april – 18 april: Narcissen bijzondere bolgewassen
20 april – 25 april: Alstroemeria
27 april – 2 mei: Gerbera en lisianthus
4 mei – 14 mei: Anjer, calla en zomerbloemen

Voor kinderen heeft Keukenhof een doolhof, een speelweide en een Nijntje speeltuin. Een informatieve speurtocht leidt hen langs de mooiste plekjes in het park. Op stapstenen over het water lopen en dieren aaien in de dierenweide maakt het park extra leuk uitje voor het hele gezin.

Activiteiten
31 maart – 2 april: Oud-Holland Weekend met muziek, oude ambachten en klederdracht
19 april: Nijntje in Keukenhof
22 april: Bloemencorso van de Bollenstreek
13 – 14 mei: Romantiek Keukenhof met klassieke muziek en 18e- en 19e-eeuwse kostuums.
1 t/m 5 mei: Fien en Teun in Keukenhof.
Elke dag: fluisterbootvaren en fietsverhuur.

De molen in Keukenhof is meer dan een eeuw oud. Hij werd in 1892 in Groningen gebouwd en was in gebruik als poldermolen. In 1957 kocht de Holland Amerika Lijn de molen en schonk hem aan Keukenhof. Keukenhof heeft een mooie beeldencollectie van ca. 100 sculpturen die goed passen in het park; jaarlijks krijgen vele kunstenaars de gelegenheid om hun werken te exposeren.

Ontstaan van Keukenhof
Keukenhof is een initiatief van een aantal bloemenbollenkwekers die een showtuin voor hun producten wilden creëren. Zij kozen in 1949 voor hun etalage op een ideale locatie: de tuin rondom Kasteel Keukenhof.

Jacoba van Beieren is al vele jaren de gastvrouw van Keukenhof. Zij was in de vijftiende eeuw de eigenaresse van het gebied waar Keukenhof nu ligt. Toen was het nog ongerept duingebied dat werd gebruikt voor de jacht en het verzamelen van kruiden voor de keuken van Slot Teylingen. Daar is de naam Keukenhof aan ontleend. Gravin Jacoba van Beieren werd in 1401 geboren en stierf in 1436. Ze regeerde van 1417 tot 1433 over Holland, Zeeland en Henegouwen. ‘Never a dull moment’ is misschien de beste kwalificatie van het leven van de ietwat onstuimige dame, die vier keer trouwde, een paar jaar gevangen zat en al dan niet gedwongen een tijdje in Engeland verbleef. Oorlog voeren lijkt één van haar favoriete bezigheden te zijn geweest – zelfs voormalige echtgenoten spaarde ze in dat opzicht niet. In 1433 moest zij afstand doen van al haar graafschappen. Zij trok zich terug en stierf aan tuberculose in Slot Teylingen, niet ver van Keukenhof.

Wetenswaardigheden Keukenhof
* Het mooiste lentepark ter wereld is ierder voorjaar 8 weken geopend
* Keukenhof ontving in 2019 1,5 miljoen bezoekers, waarvan 80% uit het buitenland
* In 2022 ontving Keukenhof, na 2 jaar sluiting door corona, ruim 1,1 miljoen bezoekers waarvan 75% uit het buitenland.
* Het park is 32 hectare groot; het gehele landgoed Keukenhof inclusief Kasteel Keukenhof is 250 hectare met 16 rijksmonumenten
* Jaarlijks worden 7 miljoen bloembollen geplant in meer dan 1600 variëteiten
* De bloembollen worden geleverd door 100 “exposanten”: bloembollenkwekers en exporteurs
* Jaarlijks wordt ruim 7.000 kilo éénjarig graszaad gezaaid
* Er loopt totaal 15 kilometer wandelpad door Keukenhof
* Er staan in Keukenhof meer dan 2.500 bomen in meer dan 100 verschillende soorten
* Er staan ruim 100 soorten prunussen (kersenbloesems) die prachtig bloeien
* Er is een collectie van ca.100 kunstobjecten van diverse kunstenaars.
* In de historische tuin bloeien authentieke tulpen uit de 16de en 17de eeuw, die de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland laten zien
* Inspiratietuinen geven tuin-ideeën en tips voor de consument
* In de omgeving van Keukenhof kunnen diverse fietstochten worden gemaakt
* Met fluisterboten kan gevaren worden langs de bollenvelden rond Keukenhof
* De molen uit 1892 staat al sinds 1957 in Keukenhof
* Carolus Clusius bracht de eerste tulpen naar Nederland in 1593
* Rond 1865 werd het oorspronkelijke parkontwerp gemaakt door vader en zoon Zocher, tuinarchitecten uit Haarlem
* In 1949 ontwikkelde een groep bloembollenkwekers en exporteurs het idee voor een tentoonstelling als etalage voor het bloembollenvak

Voor meer informatie: www.keukenhof.nl.
23 maart tot en met 14 mei 2023
Dagelijks van 8.00 tot 19.30 uur
Vanuit Almere is Keukenhof ook goed met OV bereikbaar. Vanaf Schiphol rijdt de Keukenhof Express bus rechtstreeks naar het park.

Foto’s en tekst aangeleverd door:
Annemarie M.M. Gerards – Adriaansens
Manager Commercie en Communicatie Keukenhof

Over de auteur

+ berichten

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.