Op donderdag 6 juni vond het jaarlijkse Mantelzorg debat plaats, georganiseerd door de VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere). Dit evenement wordt georganiseerd om een groter podium te geven aan Mantelzorg in Almere, met dit jaar als thema ‘impact van zorg op het gezin’. Het debat vond plaats in de Raadszaal van het stadhuis van Almere in de aanwezigheid van Wethouder Froukje de Jonge, directrice Jolien Hoek en genodigden.

Dit jaar had het debat de vorm van een panel bestaande uit professionals en mantelzorgers. Onder begeleiding van theatermaker én mantelzorger Pauline Redlich werd het publiek actief betrokken en werden mantelzorgverhalen én vragen gedeeld. Het debat heeft vele kanten van mantelzorg belicht, met als rode draad: Hoe sterk is jullie ketting, als iedereen binnen het gezin een eigen schakel is.

Mantelzorg

Wanneer je in je directe omgeving de zorg draagt voor iemand, dan wordt dit mantelzorg genoemd. Je bent dan naast je rol als ouder, partner of kind ook mantelzorger van degene die zorg nodig heeft. Het geven van mantelzorg kan veel impact hebben op je leven. Veel mensen hebben naast zorgtaken ook een baan en een gezin. Jonge kinderen die opgroeien met zorg (jonge mantelzorgers) combineren de zorg thuis met school of studie. Het is belangrijk dat je als mantelzorger zelf gezond blijft en ook dingen voor jezelf kunt blijven doen. 

VMCA

Bij het Expertisecentrum Mantelzorg van de VMCA kun je terecht met alle vragen die je tegenkomt als mantelzorger. Consulenten Mantelzorg geven je vrijblijvend en gratis advies en helpen je bij het vinden van de juiste ondersteuning. Ook kun je deelnemen aan workshops en activiteiten die erop gericht zijn vitaal te blijven en goed met de zorg om te gaan. Meer informatie hierover kan je vinden op: www.vmca.nl

Door De Redactie

Het mooie van deze krant is dat hij niet alleen gemaakt is voor Stedenwijkers, maar ook door Stedenwijkers. Alle redactieleden wisselen elkaar af met het schrijven van het voorwoord. Kim draagt haar steentje bij als eindredacteur en op het gebied van natuur in de wijk. Hanna zorgt voor de website en deelt haar lekkerste recepten. Patrick is als coach geïnteresseerd in mensen en schrijft daar over. Ook schrijft hij als wijkveteraan over onze wijk.