Nationale opschoon-dag 19 maart in Stedenwijk

Help: ik heb het Zwerfvuil-virus!

Mijn naam is Anne Kuipers. Ik woon al 28 jaar met veel plezier in ons houten huis langs de Breukelengracht. Daar geniet ik van het mooie groene uitzicht en alle passanten die te voet, per fiets, per boot of soms zelf op de schaats voorbij komen… En ik heb last van een virus. Nou niet meteen denken ik ben die virussen zat…Ik leg het gewoon even uit en dan wordt het leuk! Dus wees moedig en lees even door!

 

Wat zijn de symptomen?

Ik zie alles liggen in onze buurt. Elk blikje, mondkapje of peuk. Ik spring van mijn fiets bij afvaldumpingen om een foto te maken die ik verstuur naar Almere Schoon of de BuitenBeter app. Ik heb vrijwel dagelijks een knijper in mijn hand om even wat op te ruimen rond mijn huis. Soms app ik een buur met het zwerfvuilvirus en maak een extra rondje om zwerfvuil te verzamelen. Ik meld me suf op de daarvoor bedoelde meldpunten en heb regelmatig last van irritatie en stress. 

Wat doe ik aan zo’n virus?

Om te beginnen doe ik twee keer per jaar mee met de zwerfvuilacties rond de Breukelengrachtbrug. Dat is een supergezellig buurtfeestje. We bestellen de benodigde materialen bij Almere Schoon. We zetten koffie en er is altijd wel een lieve buur die iets lekkers bakt. Er ontstaan mooie gesprekken en goede ideeën hoe we onze buurt leuk, leuker, leukst kunnen maken. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de lichtjes waarvan iedereen in december van meegeniet!

Zeer besmettelijk!

Daarnaast is een goed medicijn tegen het zwerfvuilvirus dat het gelukkig zeer besmettelijk 😊 is. Zo heb ik  kennis gemaakt met  Collectief Stedenwijk Zuid Groen waar ze op zeer professionele en daadkrachtige wijze het zwerfvuil in hun buurt aanpakken. Dat doen ze al jaren met een mooie groep vrijwilligers in goede samenwerking met Joel Westra van Almere Schoon.

Bij de laatste actie in september heb ik Martin en Thijs leren kennen. Zij doen ieder in hun eigen omgeving goed werk. Martin neemt bij de ochtendwandeling met zijn buurvrouw altijd een zak en een knijper mee en verzamelt dan vuil langs ons mooie Weerwater. Thijs doet zijn eigen hofje. In september 2021 sloten zij zich aan bij de grote gezamenlijke  actie voor World Clean Up Day. Door die actie kwam ik erachter hoeveel mensen er in Stedenwijk al actief zijn om iets aan al dat vuil te doen. 

Samen voor een schone wijk…

Nu weet ik hoeveel hulp er al is om de wijk schoner te krijgen. Steeds meer buren melden afvaldumpingen. Steeds meer mensen spreken elkaar aan. Steeds meer mensen vinden de weg naar Almere Schoon. Daarnaast werd me duidelijk hoeveel er al door de reiniging gedaan wordt. Langs heel veel plekken rijden dagelijks wagens om de illegaal gedumpte troep op te ruimen. Dat geeft mij rust, hoop en vertrouwen dat we met zijn alle werken aan een schone groene wijk.

Samen maken we Stedenwijk schoon 19 maart!
Meedoen?

Als je wil meedoen met bestaande acties kun je je aansluiten bij de volgende locaties:

Wijkhoek Stedenwijk Noord: Start 10.00 uur. Contact persoon : Joke Rebel

Veldhoek Stedenwijk Zuid: Koffie 9.30 uur. Van 10.00 tot 13.00 uur schoonmaken in de buurt. Zwerfvuil estafette voor kinderen! Informatie: collectiefstedenwijkzuidgroen@gmail.com

Breukelengrachtbrug: 10.45 uur. Buurtbakkie met lekkers. Van 11.00 tot 12.00 uur schoonmaken. Informatie:  anne.kuipers23@gmail.com Haarlemplein: Van 11.00 tot 15.00 uur. 

Kraam van Almere-schoon. Materialen lenen en informatie over opschoon-acties. Informatie: anne.kuipers23@gmail.com

Zelf in actie?
U kunt ook uit thuis beginnen en schoonmaak spullen bestellen via de Gemeente Almere. Zie daarvoor www.almere.nl/schoon, kies dan landelijke opschoon-dag/opschoonommetje. Uw bestelling wordt thuisbezorgd.

Bent u daarna enthousiast geworden vraag dan info over andere acties in de buurt, bijvoorbeeld de zwerfvuil estafette, bij Collectief Stedenwijk Zuid Groen.                
Oproep!
Ik ben op zoek naar mensen in de omgeving van het Haarlemplein die mee willen helpen op 19 maart.
Wil je (een uurtje) achter de kraam staan?
Wil je wat leuks organiseren  voor je buren op het Haarlemplein die dag?
Wil je helpen?
Mail naar: anne.kuipers@gmail.com  

Over de auteur

Anne Kuipers
+ berichten