Stedenwijk-Zuid steeds schoner

‘Supportertjes’ helpen bewoners bij schoonhouden wijk.

STEDENWIJK – De ledenbewoners van Collectief Stedenwijk-Zuid Groen zijn al jaren bezig met het schoonhouden van de wijk. Om het zwerfafval op te ruimen is nu het supportertje van schoon ontwikkeld. Een paaltje met een zwerfvuilring, een knijpertje, een hondenpoepschepje en twee containertjes voor kleine en grote zakjes. Ze staan al in de wijk op een betontegel. Zo kan iedereen die even tijd heeft een stukje van de buurt schoonmaken. Wat de leden van het collectief opviel was dat ook voorbijgangers zwerfvuil ‘doneerden’. Bij een tussentijdse check bleek er 9 kg zwerfvuil te zijn verzameld dat dus niet in het milieu terecht is gekomen. Win, win dus..

De werkgroep Buren met elkaar van Collectief Stedenwijk Zuid Groen ontwikkelde het supportertje. Verder zijn er vanuit Buren met Elkaar twee zwerfvuil karretjes die van de ene persoon naar de andere door de wijk gaan. “Je loopt met dat karretje de route door de wijk naar de volgende deelnemer, die pakt hem over en zo gaan we de hele wijk door”, vertelt een woordvoerder van het collectief. Een deelnemer noemt het ‘schatzoeken’ en vindt veel voldoening in het lopen van haar opschoonronde.

Er zijn binnen de werkgroep een paar rolcontainers waar de zakken met zwerfvuil kunnen worden ingegooid. Die afvalbakken in de wijk zijn door de bewoners geadopteerd. “Als ze vol zijn geven we dat door aan een opzichter van de gemeente reiniging. Ze wordt dan binnen twee dagen geleegd.” En zo zetten we allemaal een stapje naar een schonere wijk.

Over de auteur

+ berichten

Het mooie van deze krant is dat hij niet alleen gemaakt is voor Stedenwijkers, maar ook door Stedenwijkers. Zo zorgt Petra voor de interviews met lieve, mooie, bijzondere stedenwijkers. Hanna zorgt voor de website en draagt af en toe een stukje bij. WijkwerkerBertyne, laat professionals uit de wijk aan het woord, en houd u op de hoogte van alle activiteiten. De meeste foto’s die u bij de artikelen ziet, zijn gemaakt door Meinke. Ook deelt Meinke haar lekkerste recepten. Kim draagt haar steentje bij op het gebied van natuur in de wijk. De stukken worden geredigeerd door Jane. Ook Jane draagt daarnaast artikelen bij. Patrick is als coach geïnteresseerd in mensen en schrijft daar over. Lynn is onze nieuwste aanwinst en draagt bij als boekenschrijver en -recensent.