My beautiful picture

Een beroemde uitspraak van Wim Bontebal

Toen ik eind vorig jaar voor de 2e of de 3e keer met mijn dochter naar onze nieuw aangekochte woning in Stedenwijk reed kwamen we over de Amersfoortweg langs de houten Huizen.

“Wauw” riep mijn dochter… “Stonden deze huizen er al? Hier wil ik later wonen. Het zijn net vakantiehuisjes.”

Op deze stralende dag viel haar oog ineens op de schoonheid van de huizen van hout aan de gracht!

Vandaag had ik een afspraak met de heer Wim Bontebal die vanaf het begin af aan betrokken is geweest bij het project van de houtskeletbouwwoningen aan de Amersfoortweg en de Breukelengracht.

Hij vertelt:

Het is begonnen in Lelystad. Er is toen een stichting opgericht die daar houtskeletbouwwoningen heeft gebouwd. Vervolgens zijn er in Almere Haven houten woningen gebouwd. Na dat project was nieuwe input nodig, anderen die projecten in houtskeletbouw op zich wilden nemen en daar kwam o.a. Wim Bontebal in beeld.

Hij moest voor zijn werk als bouwkundige bij de Zuidelijke IJsselmeerpolders van Lelystad naar Almere verhuizen en zag hier een mogelijkheid in. Hij is toen met een groep mensen het project tot het bouwen van de 46 genoemde houten woningen aan de Amersfoortseweg en de Breukelengracht aangegaan. Ieder had in die groep zijn eigen taak. De één wist veel van financiën, de ander had contacten bij de overheid, Wim Bontebal had contacten in de bouwwereld enz. Ze hebben een stichting opgericht: De stichting tot bevordering houtskeletbouw IJsselmeerpolders.

We hebben het nu over rond 1982. Er was hier in Stedenwijk al een stuk grond beschikbaar waar deze houtskeletbouwwoningen op gebouwd konden worden.

Een Architect uit Den Haag – Schippers – is er bij betrokken omdat die al ervaring had in houtskeletbouw. Er is flink overlegd over de afmeting en de indeling van de woningen en uiteindelijk kwam het uit op een beukmaat van 6 meter en er is gekozen voor luchtverwarming.

Voor het hout – red cedar – is Bontebal nog in Canada geweest om te kijken naar het hout.

Toen moest er gekeken worden naar het financiële plaatje. Wat mag de bouwsom zijn, wat is de prijs van de grond etc.

De grond werd gebruikt als onderpand voor de lening die verstrekt werd voor de bouw. Restrictie was wel dat er 80% van de woningen verkocht moest zijn voor de start van de bouw.

Makelaar – Hopman – is toen aangetrokken voor de verkoop van de huizen. Kingma was de aannemer met ervaring in houtskeletbouw die bij het project betrokken is.

De woningen kwamen in de toenmalige subsidiesfeer. Premie A (de tussenwoningen), Premie B (de hoekwoningen met garage) en vrije sector (hoekwoningen zonder garage, maar met een extra kamer).

Door de subsidiepremie kwam men tot de verkoop van minimaal 80% van de woningen en kon met de bouw begonnen worden.

Op de kale zandvlakte die er toen nog was in Stedenwijk heeft de aannemer de nissenhutten neergezet. Daar werden alle skeletten gemaakt. Vervolgens werden ze op de juiste plek gezet.

Over het hout heeft Bontebal nog een leuke anekdote. De aannemer stond een aantal keren klaar, maar kreeg dan van de rederij een bericht dat het schip tussendoor een andere klus had en daarna pas weer koers zou zetten richting Nederland.

Veel van de toenmalige kopers wonen nog steeds in de houtskeletbouwwoningen. De kopers werden nauw betrokken bij de bouw van de woningen. Er waren regelmatig overleggen en informatiebijeenkomsten.

Het skelet van de verschillende woningtypes lag vast, men was dan vrij in het kiezen van inrichting van badkamer en keuken.

De bouw van het project heeft ca. een jaar geduurd. De voorbereidingen duurden langer. Die duurden 2 jaar.

Na – of zelfs tijdens – dit project – want het was nog niet eens afgerond – had de stichting zo de smaak te pakken dat ze nog meer houtskeletbouwprojecten hebben uitgevoerd. Onder andere in Almere Buiten.

2 bestuursleden van de stichting zijn zelf in een van de woningen in Stedenwijk gaan wonen.

Het voordeel van houtskeletbouw is dat het milieuvriendelijk is. Het is makkelijker bouwen, omdat je de skeletten elders kunt opbouwen voor ze geplaatst worden. Het kost weinig meer om in de bouw variaties aan te brengen. De isolatie tussen de huizen is ook zeer goed qua warmte en geluid.

Houtskeletbouw is wel iets waar Wim zijn ziel en zaligheid in heeft gelegd en hij zou graag zien dat het veel meer wordt toegepast.

Bedankt Wim voor het interessante, leerzame gesprek!

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!