Mijn dochter beoefent al drie jaar Aikido, een prachtige Japanse krijgskunst, waarvoor ze traint in een dojo aan de Amsterdamweg. Omdat ik Stedenwijk graag kennis wil laten maken met deze mooie, geweldloze, krijgskunst en de leuke dojo in Stedenwijk, heb ik sensei Rudolf Dekker (5e dan) geïnterviewd. Hij vertelt hieronder over zijn eigen reis (die hem over de hele wereld bracht) en zijn passie voor aikido. 

1. Kan je iets vertellen over de achtergrond van aikido?

Aikido is Japans jongste traditionele krijgskunst, ontwikkeld in de 20e eeuw door Morihei Ueshiba “O Sensei” (1883- 1969). Ueshiba wilde een krijgskunst ontwikkelen die de traditionele budo (letterlijk ‘weg van de krijger’, een verzamelnaam voor Japanse vechtkunsten) respecteert en de spirituele waarde van budo in de moderne samenleving herbergt. Het gaat bij Aikido om het controleren en neutraliseren van de aanval en niet om het leren uitschakelen van de tegenstander. Er zijn geen aanvalstechnieken, zoals andere krijgskunsten die kennen. De confrontatie met de tegenstander wordt niet opgezocht. Een aanval moet een confrontatie voorkomen. Het is in Aikido de bedoeling om een tegen jou gerichte agressie, effectief te begeleiden en te controleren.  Het verschil met vechtsporten als karate en judo is dat er in Aikido geen nadruk ligt op het competitie-element. Iedere vorm van competitie is afwezig in Aikido. Er is wel een examensysteem, oplopend van 6e kyu t/m 1e kyu, gevolgd door 1e dan (graad) en hoger. De examens worden afgenomen in een tempo dat bij jou past en kun je zien als een vorm van persoonlijke ontwikkeling, als mens en Aikidoka.

2. Hoe is jou eigen passie voor aikido ontstaan?

In 1967 kwam ik voor het eerst in aanraking met een budo sport, nl. Judo. Ik heb deze sport ruim 10 jaar beoefend maar voelde me toch niet helemaal op mijn gemak. Vooral het competitie element (het moeten vechten) was voor mij een behoorlijke hindernis, terwijl dat juist voor een ander het Judo zo aantrekkelijk maakt. Via enkele omwegen kwam ik in 1988 bij Aikido terecht. Al gauw bleek dat dit een geheel andere discipline van de budo sport is waar ik mij meer mee kon verenigen. Ik ben begonnen in Almere bij Leo Kalwij Sensei (4e dan). Door zijn lessen is Aikido voor mij veel meer geworden dan alleen maar een hobby. Daarna heb ik in verschillende landen (USA, Frankrijk, Zwitserland, Japan) bij verschillende senseis mijn graden behaald, mijn 5e dan behaalde ik in 2021. 

Sinds 2012 ben ik gediplomeerd Aikido Leraar niveau 3. Aikido is al meer dan 30 jaar een onderdeel van mijn leven. Het is geen sport maar een krijgskunst en een levensstijl. Het is voor iedereen toegankelijk en brengt voor iedereen wat anders. Voor allemaal een bijzondere vorm van zelfverdediging, maar voor de meesten veel meer. De ki (energie) ontwikkeling die in elke Aikido beweging is verwerkt, ontwikkelt een innerlijke kracht die zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en doortastendheid geeft, maar bovenal een constante verlegging van de eigen mentale en fysieke grenzen. Wie dat eenmaal een keer heeft beleeft, zal voor altijd met Aikido verbonden blijven. 

3. Kan je iets vertellen over de oprichting van Aikido Almere?

Eerlijk gezegd had ik er nooit bij stilgestaan om een eigen dojo te beginnen. Ik trainde een aantal malen per week in een dojo en vond dat heerlijk. In 2003 echter moest ik stoppen vanwege een knieblessure waaraan ik geopereerd moest worden. Tijdens die gedwongen stop kwamen een aantal aikidoka’s bij me en vroegen of ik leraar wilde worden bij een nieuw op te richten dojo. Die dojo werd in Almere opgericht door een judo club uit Osdorp die haar vleugels wilde uitslaan. Een lang verhaal in het kort: ik heb dat 6 maanden gedaan, vanaf 1 oktober 2003, maar voelde me niet op mijn gemak binnen die vereniging, dus begin 2004 stopte ik. Een handvol leerlingen vroeg me om door te gaan, en dat betekende de oprichting van Aikido-Almere op 1 april 2004. Sindsdien trainen we 4 keer per week in de dojo aan de Amsterdamweg in Almere.

4. Waarom moet iedereen aikido gaan doen?

Aikido is vooral een ‘bewegingsleer’, iedereen die een paar keer per week lekker wil bewegen kan met Aikido beginnen. Maar Aikido is veel meer. Het is een verdedigingskunst pur sang en absoluut geen vechtsport. Doordat Aikido gericht is op verdediging kent het geen aanvalstechnieken en ook geen competitie element (geen wedstrijden). Aikido staat voor ‘in harmonie’ (ai) de weg (do) naar innerlijke kracht (ki). Het doel van Aikido is het bereiken van harmonie (ai) en niet het toebrengen van lichamelijk letsel. Het enige ‘gevecht’ dat je hebt in Aikido is met jezelf. De effectiviteit van Aikido is niet gebaseerd op spierkracht of het ontwikkelen daarvan, maar juist op het gebruik maken van de (aanvals)beweging(en) en de kracht van de partner. Een juiste lichaamshouding, vloeiende (cirkelvormige) bewegingen vanuit je eigen centrum, timing en snelheid worden gebruikt om de partner uit balans te brengen. Waarna door middel van klemmen of een worp de partner wordt geneutraliseerd. 

Aikido is moeilijker om te beoefenen dan op het eerste gezicht lijkt vooral door de natuurlijke logische opeenvolgende handelingen waarvan een aantal vrijwel tegelijk plaatsvindt. Het is dan ook een training van je eigen wil(skracht) door het constant testen van je fysieke en mentale grenzen en vooral het voortdurend proberen deze grenzen te verleggen. Het is letterlijk een kwestie van vallen en opstaan, wat je lichamelijke conditie, souplesse en concentratie alleen maar goed doet. En bovenal, omdat spierkracht absoluut niet wordt gebruikt, is Aikido bij uitstek geschikt om door jong en oud, jongens en meisje en mannen en vrouwen door elkaar en met elkaar gezamenlijk te trainen. Voor velen (vooral jeugd, maar ook dames) is het verbazend dat Aikido technieken effectief zijn bij (volwassen) mannen. Dit geldt zowel voor de fysieke training als de mentale ontwikkeling die een aikidoka doormaakt in het leerproces.

Heeft u nog vragen aan Rudolf, of wilt u een keer een proefles volgen, dan kunt u contact opnemen via info@aikido-almere.nl of bellen op telefoonnummer 06-10884426. Voor meer informatie en lestijden kunt u kijken op www.aikido-almere.nl 

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.