Vandaag heb ik een gesprek met Kasper Jongejan, Street art kunstenaar, 39 jaar. In 2012 werd Kasper benaderd door de stichting Zelf bedacht Zelf gedaan, voor een project om De Rotterdambrug op te vrolijken.  Andjelko Marjanovic  bedacht het project waar hij Kasper voor benaderde. Kasper gaf de kinderen uit de buurt een graffitiworkshop en beschilderde de brug met verschillende soorten vissen in verschillende stijlen. Het kunstwerk was en is aldus Kasper een weergave van de diversiteit aan mensen die in onze mooie wijk.

De kinderen hebben de panelen mee naar huis genomen. Kasper is benieuwd of ze die nog hebben na bijna 10 jaar.

Tijd voor vernieuwing


Het initiatief voor het opnieuw beschilderen van de brug in september jl. kwam van Kasper zelf. Na wat lobbyen kwam Kasper de juiste persoon bij de gemeente tegen die het nut van zijn initiatief in zag. Niet alleen heeft de brug nu weer een stralend fris en zeer kleurrijk uiterlijk, het materiaal dat gebruikt is en ook het feit dat er nu niet alleen vissen te zien zijn, maar ook een prachtige, kleurrijke achtergrond zorgt ervoor dat de brug nu voor ca. 20 tot 30 jaar onderhoudsvrij is. In 7 dagen heeft Kasper de brug haar kleurrijke uiterlijk gegeven. 

Hier de foto’s van de nieuwe brug van Meinke

Kunst in Almere

Er zijn meer kunstwerken van Kaspers hand in Almere. Hij heeft in het verleden het kunstwerk bij de tennisclub Het Nieuwe Land gemaakt. Het het gedenkkunstwerk Tussen de Vaarten en in Almere Haven de muurschilderingen bij bedrijventerrein De Steiger. Die muren werden destijds beschilderd in het kader van anti vandalisme. Wanneer er al een muurschildering staat is de kans op ongevraagde graffiti minimaal. Kasper heeft al weer diverse projecten in de planning, maar daar kan hij helaas nog niets over melden.

Kunst is een cultuurproject

Kunst is niet alleen Rembrandt of Van Gogh zegt Jongejan. Street art heeft de toekomst. Kasper vertelt dat hij momenteel voor de duur van een jaar meeloopt bij De Bonte Hond om de fijne kneepjes van zakelijk leiderschap te leren. 
Er zijn zo veel goede kunstenaars, maar vaak ontbreekt de kennis om een project voor elkaar te krijgen. “Met alleen maar mooie dingen maken kom je er niet”. Kasper Jongejan is een voorstander en een voorvechter van verandering binnen kunst en cultuur en dan vooral in Almere. Hij wil zijn liefde voor kunst breder trekken dan alleen maar zelf kunst maken. 

Kasper streeft naar een leukere, culturele stad binnen 10 jaar voor zijn dochter en voor alle inwoners van Almere

Voor meer informatie: www.kasperjongejan.nl

Onze vraag aan jullie Stedenwijkers: Waar zou u/jij graag een muurschildering zien in Stedenwijk?

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!