Aan de rand van Stedenwijk aan het Heerenveenpad in het Den Uylpark ligt  een sfeervolle kinderboerderij. Ik heb daar een gesprek met Mariska, de beheerder van de boerderij  en Joyce van de afdeling communicatie van Stichting Stad en Natuur.

Deze boerderij ligt hier al weer zo’n 12 jaar. De voorganger is destijds afgebrand.

De boerderij wordt gerund door 1 professional, Mariska, uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiairs van de scholen Aeres en  de praktijkschool van Pro Almere.

Locaties van Stad en Natuur

De stichting Stad en Natuur heeft nog meerdere locaties onder zich in Almere:

 • Kinderboerderij Beestenbende in Almere Buiten
 • Landgoed De Kemphaan
 • Het Klokhuis in Almere Poort
 • Belevingscentrum De Oostvaarders bij de plassen
 • De schaapskuddes die vaak in Almere Haven en de Noorderplassen zwerven
 • De Stad en Natuurbus
 • De Schaapskooi in Het Vroege Vogelbos

Drie Programmalijnen

Vanuit stichting Stad en Natuur zijn er 3 programmalijnen die ook op kinderboerderij Den Uylpark worden gevolgd.

De eerste lijn is recreatie. Dat zijn alle activiteiten die in de vakantie, het weekend en na schooltijd worden uitgevoerd. Maar ook speurtochten (die je ook online kunt vinden op de site).  Er worden met regelmaat feesten georganiseerd op de diverse locaties en zo ook op het Den Uylpark. Zo is er het lentefeest en dierendag en met Kerst zijn er diverse workshops en een speurtocht.

De tweede lijn is educatie. Er komen schoolklassen op de locaties om van alles te leren over dieren en de verzorging van dieren. Ook is er een moestuin die wordt bijgehouden door schoolklassen in de buurt.

De derde tak is participatie. Hieronder valt het vrijwilligerswerk zelf, maar ook wordt er plek gegeven aan vrijwilligersgroepen in Almere. Zo is er in het Den Uylpark ruimte voor de Wol-unie, waarvan de gekleurde palen in het park een uiting zijn. Wanneer de vrijwilligers in het park aan het werk zijn kunnen ze bij de kinderboerderij een kopje koffie halen.

Eigenlijk is boerderij het Den Uylpark veel meer dan een kinderboerderij! Het is een fijne plek in het park waar je even rustig kunt zitten en iets kunt nuttigen. Ook is er sinds kort een plantenbieb. Je kunt er zaden en stekjes inbrengen en/of ruilen. Wat een prachtig initiatief! Op dit moment wordt er gekeken naar de mogelijkheid tot het organiseren van een stekjesmarkt in samenwerking met stichting De Groene Buur.

De dieren op de boerderij

Op de boerderij wonen rond de 100 dieren.
Pony’s, varkens, schapen, geiten, kippen, eenden, konijnen, cavia’s en nog veel meer.
De pony’s heten Pluk en Bella. De varkens heten Ot en Sien en Sandra! Er zijn 2 katten die Jip en Janneke heten en de oudste geit heet Witje.
Hoe de dieren verder allemaal heten, moet je maar zelf gaan ontdekken op het Den Uylpark!

Mariska en Joyce spreken vol liefde over de dieren en hun bijzonderheden. Zo vertellen ze over 2 eigenwijze schapen die uitgebroken waren en in het park vlak bij de boerderij stonden. Met geen mogelijkheid kregen ze de beestjes weer naar de boerderij. Toen hebben ze het oude, wijze en vooral gehoorzame schaap gehaald en toen de weglopers haar zagen liepen ze gedwee mee terug naar de boerderij.

Twaalf jaar geleden bij de opening van deze kinderboerderij was er ook al eens een schaap uitgebroken. Dat liep op een gegeven moment zelfs op De Stedendreef! Gelukkig is ook dat schaap toen veilig naar de boerderij teruggebracht.

Crowdfunding Flappie

Er is een growdfunding gedaan voor een nieuw konijnverblijf. Flappen voor Flappie. Dit heeft voldoende opgeleverd om het konijnenverblijf te realiseren. Verder is er een statiegeldactie bij De Plus in Muziekwijk en heeft de Lionsclub gedoneerd. Hierdoor kan er nu ook een buitenverblijf worden gerealiseerd. Verder is er al een heel mooi konijnhofje waar de konijnen zo natuurlijk mogelijk leven. In hun hok, dat half ingegraven is, is het helemaal donker. Ze hebben gangen gegraven naar buiten toe.

Dan komen we bij de kippen en eenden. De kippen en drie hanen hebben een mooi nachtverblijf, waar de drie hanen allemaal hun eigen deel hebben met hun kippen. Overdag scharrelen ze allemaal lekker buiten rond.

De loopeenden zijn de dag van mijn bezoek voor het eerst heerlijk aan het dobberen in het vijvertje.  Ze moesten er even aan wennen, maar nu ze door zijn, hebben ze veel spetterplezier in de vijver. De eenden zijn nog niet zo lang op de boerderij. De eieren zijn uitgebroed in de broedmachine en zo was het Den Uylpark weer een paar eenden rijker. De loopeenden gaan niet over het hek, omdat ze bijna niet kunnen vliegen. Ze hebben ook geen behoefte aan hele stukken zwemmen.

Er is een herplaatsregeling voor kleinere dieren. Men kan zijn konijn of cavia brengen. De herplaatsregeling kost €20,-. De kinderboerderij zoekt dan een geschikt huis voor de dieren of het diertje wordt opgenomen op de kinderboerderij. Er moet wel sprake zijn van een match.

De komende activiteiten bij kinderboerderij Den Uylpark (en andere locaties van Stad en Natuur)

 • Cleanup day (zaterdag 18 september. Den Uylpark is dit jaar ook een start- en verzamelpunt).
 • Burendag (zaterdag 25 september. Wordt ook op de boerderij gevierd).
 • Dierendag (wordt gevierd op de boerderij op zondag 3 oktober).
 • Kerstactiviteiten en lampionnenspeurtocht. (rond Kerst).

Ik heb genoten van het enthousiaste gesprek en de dieren. Ik raad iedereen aan om ook eens een kijkje te gaan nemen bij kinderboerderij Den Uylpark.

Petra

Wist je dat….

 • De dieren niet gevoerd mogen worden door de bezoekers. Ze krijgen alleen voer op gezette tijden. De dieren zijn hierdoor niet opdringerig naar de bezoekers. Dat is heel fijn.
 • Er vossen lopen rond de boerderij. De dieren moeten dus ’s nachts altijd naar binnen.
 • Stad en natuur de eer heeft gekregen om het educatieve programma te ontwikkelen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling van De Floriade.
 • Je verse eitjes van de kippen kunt kopen op de kinderboerderij.
 • Er appel en pruimenplukdagen zijn op de kinderboerderij. Rond die tijd kun je ook appels en pruimen kopen op de boerderij.
 • De kinderen heel leuk boertje en boerinnetje kunnen spelen bij de boerderij met de klompjes en de kruiwagentjes.
 • Je defecte elektrische apparaten kunt inleveren bij de boerderij en dat je als dank een leuke attentie mee mag nemen (puzzeltje/kwartetje).

Bekijk tot slot ook eens de Facebook Kinderboederij Den Uylpark of de website van Stad & Natuur

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!