Waarom de Rode Rozen Dag? Het is een dag voor alle bloemisten en de rozenkwekerijen om in te kunnen haken op deze dag, om er iets bijzonders van te maken. Het is ook als steun bedoeld voor de lokale bloemist en je krijgt er een mooie dag voor terug als je rozen cadeau geeft.

Zelf kun je het vieren door een rozentuin te bezoeken of iets romantisch te organiseren voor je geliefde en hierbij gebruik te maken van rozen. Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet staan rozen al heel erg lang bekend om hoe mooi ze zijn en zijn ze het symbool van liefde en romantiek.

Al duizenden jaren geleden werd de roos in China en Afrika geteeld. Met de Rosa Gallica (struikroos) werden tempels versierd bij de Grieken, Romeinen en de Egyptenaren en ook gebruikt bij rituelen. Vroeger werden alleen wilde rozen gebruikt.

Nu is de teelt voornamelijk in kassen en je hebt verschillende soorten rozen. In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten ontwikkeld. Ook de manier van telen is veranderd.

Er zijn verschillende rozen op de markt verkrijgbaar. Je kan wel zeggen dat er 300 verschillende soorten rozen zijn. Ook verschillen ze in lengte: kort, middellang en lang. Voornamelijk wordt de roos als snijbloem verkocht en in de tuin kan je ze vinden als struikroos, klimroos en stamroos. Je hebt ook bodembedekkende rozen.

Verder wordt de roos verwerkt in rozenolie, rozenwater, rozensiroop, rozenthee, geurzakjes en parfum. Sommige rozensoorten worden ook voor diverse medicinale doeleinden gebruikt.

De roos is zo veelzijdig dat je pagina’s hiermee zou kunnen vullen.

Ik houd het kort en wens u een Mooie Rode Rozen Dag.

Foto boven: Jane Sultan en van Josch 13 via Pixabay

Door Jane

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.