De coronacrisis heeft onze ogen geopend. Simpele dingen als een knuffel, een high five of zelfs een klein schouderklopje worden massaal gemist.

Nationale knuffeldag, (soms afgekort tot knuffeldag ), werd voor het eerst op grote schaal gevierd in 1986 na te zijn gepubliceerd in “Chase’s Calendar of Annual Events.” Sindsdien is knuffeldag internationaal blijven groeien (VS, Canada, Brazilië, Australië, VK en Ierland, Duitsland, Georgië, India, Zweden, Spanje, Frankrijk, Rusland, Zuid-Afrika, als voorbeelden). 

Nationale knuffeldag is in de eerste plaats gemaakt om familie en vrienden aan te moedigen elkaar vaak (en met wederzijds goedvinden) te omhelzen. Er moet redelijke zorg worden besteed aan degenen die zich niet op hun gemak voelen bij publieke genegenheid of hun reactie op een knuffel onbekend is. In die situaties is het raadzaam om eerst te vragen alvorens te knuffelen en toestemming uit te wisselen. Er is een overvloed aan vroegere en huidige onderzoeken beschikbaar die vinden, dat een positieve aanraking zoals knuffelen, iemands fysieke, emotionele en spirituele gezondheid verbetert. 

Gezondheidsvoordelen van knuffelen

Er is steeds meer onderzoek beschikbaar naar de gezondheidsvoordelen van knuffelen en positieve fysieke aanraking. Kortom, na ongeveer 20 seconden knuffelen komt Oxytocine (algemeen bekend als het “liefdeshormoon”) vrij in het lichaam. Wanneer dit gebeurt:

  • Oxytocine bevordert gewichtsverlies door de energie-inname te verminderen .
  • Oxytocine bevordert gehechtheid en verstevigt relaties.
  • Oxytocine bevordert vrijgevigheid, zoals 80 procent vrijgeviger en het hormoon leek ook hun gevoel van altruïsme te beïnvloeden (ref. studie uit 2007 in het tijdschrift Public Library of Science ONE).
  • Oxytocine verlicht stress (zie een studie gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in 2007 van de Society for Neuroscience).
  • Oxytocine vermindert het verlangen naar drugs (ref. artikel uit 1999 in het tijdschrift Progress in Brain Research).
  • Oxytocine verbetert sociale vaardigheden, met name het verbetert het vermogen van mensen met autisme om met anderen om te gaan en vermindert ook de angst van autistische individuen voor anderen.
  • Oxytocine induceert/bevordert slaap wanneer het onder stressvrije omstandigheden in de hersenen vrijkomt.

Wat knuffelen betreft, alle onderzoeken bij elkaar opgeteld, de voordelen voor iemands gezondheid en welzijn zijn ENORM. 

Knuffelen versterkt het immuunsysteem door meer witte bloedcellen aan te maken. De actie van knuffelen vermindert het risico op vroege dementie door het zenuwstelsel in balans te brengen. Knuffelen verlaagt de bloeddruk… en alle bovengenoemde effecten. Als je op zoek bent naar meer bewijs over de effecten van positieve aanraking en knuffelen, verwijs ik je door naar Dr. Tiffany Field (professor in de afdelingen kindergeneeskunde, psychologie en psychiatrie aan de University of Miami School of Medicine en directeur van de Raak Onderzoeksinstituut aan). Haar onderzoek is degelijk en de resultaten worden gerespecteerd. Dr. Field noemt aanraking “de moeder van alle zintuigen”, en in haar boek uit 2001, ” Touch”, betoogt ze dat de Amerikaanse samenleving al op een gevaarlijke manier werd beroofd, lang voordat het coronavirus het verergerde . 

Waarom is aanraken zo belangrijk?

De afgelopen maanden hebben aangetoond dat aanraking een primaire behoefte is. Het is een van de zintuigen. Aanraking doet iets met je geluksgevoel. Je hebt het gevoel dat je leeft, dat je bestaat. Het is een van de belangrijkste middelen voor contact die we als mens hebben. En dat schakel je niet zomaar uit.

Geboren met huidhonger

Elke baby wordt geboren met een intense behoefte aan huid-op-huidcontact. Uit een studie onder te vroeg geboren baby’s bleek zelfs dat de sterfte met 36% afnam als de moeders hen vaak op de blote borst lieten liggen. Het is dus niet verwonderlijk dat de term ‘huidhonger’ is ontstaan in de kraamzorg.

Wat doet een knuffel met je?

Als iemand je aanraakt of een knuffel geeft komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en geeft je een sterk gevoel van verbondenheid en geluk. Aanraken werkt bovendien stress verlagend. Twijfel dus niet om wat vaker een knuffel te geven als het weer mag. Het kan echt wonderen doen!

Ik ben single. Wat nu?

Hoe ga je om met huidhonger als je even niemand hebt om mee te knuffelen? Daar hebben we een aantal handige tips voor:

1) Maak meer oogcontact

“Kijk mensen eens wat langer aan dan je normaal gesproken doet. Het voelt misschien een beetje ‘awkward’ aan, maar je zal zien dat het de verbondenheid ten goede komt.”

2) Knuffel een huisdier

Geef je hond of kat eens een extra knuffel. Daar worden jullie beiden gelukkiger van. Heb je geen huisdier? Vraag aan een vriend of familielid of je die van hun mag aaien. Of overweeg er één te adopteren. Denk uiteraard wel eerst na of een huisdier in je leven past. Mensen zoeken massaal naar een maatje.

3) Dans of sport samen

Gelukkig mogen we weer samen sporten en dansen. Zo kun je fysiek bezig zijn met elkaar, zonder de ander aan te raken. Bovendien tovert het een lach op je gezicht. Krijg je mooi alle ingrediënten van een knuffel alsnog binnen.

Omarm knuffeldag elke dag!