Via de POH-GGZ, de praktijkondersteuner van de huisarts op GGZ-gebied, kreeg ik de gegevens van een man die ‘een schop onder de kont’ nodig had. Deze man had enkele gesprekken gehad bij de praktijkondersteuner. Samen waren ze erop uitgekomen dat hij vooral wat praktische ondersteuning nodig had bij het maken van contact met anderen en bij het vinden van een nieuwe dag invulling. Ze spraken af dat de praktijkondersteuner het schakelteam hiervoor zou inschakelen.
Toen ik aanbelde trof ik een man die eigenlijk heel goed kon verwoorden wat hij wilde. Hij had zich in moeilijke perioden aangewend om volgens een vast schema te leven, op de automatische piloot. Hij deed alle dagen precies hetzelfde. Hij wilde dit doorbreken, nieuwe activiteiten uitproberen en nieuwe mensen leren kennen. Maar hij wist niet waar te beginnen. Die schop onder de kont had hij, in zijn eigen woorden, echt wel nodig.
Als schakelaar ben ik goed op de hoogte van de sociale kaart in de buurt, de ontmoetingsmogelijkheden, de activiteiten. Ik liep dit met hem na om te onderzoeken wat hij al kende en wat nog niet. En waar zijn interesse lag. Hij had wel eens van het buurtcentrum gehoord, maar wist niet hoe hij er moest komen. Alleen gaan was ook wel spannend. Daarom gingen we op een mooie woensdagochtend samen op stap. We maakten kennis, dronken koffie en de vaste bezoekers gaven hem een warm welkom. De man werd meteen meegenomen voor een potje klaverjassen. Toen ik aan het einde van de ochtend vroeg ‘zullen we een nieuwe afspraak maken?’, hoefde dat niet voor hem. Hij wist nu waar het buurtcentrum was, hoe hij er moest komen, en wat er te doen is. Het leek me goed hem wat tijd te gunnen om zijn weg te vinden. Binnenkort app ik hoe het gaat en voor welke activiteit hij inmiddels heeft gekozen.
Schakelteam Almere is hét schakelpunt voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid en voor alle mensen die in hun omgeving met psychisch kwetsbare mensen te maken hebben. Wij zijn actief in Haven en Stedenwijk, maar ook mensen uit andere wijken kunnen bij ons terecht
Door Leandra Vleeschhouwer, medewerker Schakelteam vanuit het welzijnswerk.