Alle deelnemers aan de lunch. Annelies staat links van de burgemeester.

Op donderdag 7 december is het nationale vrijwilligersdag. Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze maatschappij. Daarom willen we in deze editie graag stilstaan bij deze dag en alle Almeerders die zulk waardevol werk verrichten. Het VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere) is een expertisecentrum waar je informatie, advies en ondersteuning kunt vinden op het gebied van mantelzorg en vrijwilligerswerk. Op woensdagmiddag 6 september was burgemeester Hein van der Loo er te gast. Vrijwilligster Annelies Callenbach was er bij (op de foto links naast de burgemeester). Ze werkt vrijwillig bij het administratief spreekuur van het wijkteam Stedenwijk en Literatuurwijk. Hieronder doet ze verslag van de middag met de burgemeester.

Een middag met de burgemeester, door Annelies Callenbach.

De lunch met de Burgemeester was erg leerzaam en gezellig. We begonnen met de lunch en dat was even gewoon gezellig, en leuk en lekker. Daarna hebben hebben we de Burgemeester verteld wat wij zoal doen. Er kwamen verschillende vrijwilligers aan het woord waaronder de vrijwilligers van de palliatieve zorg, maatjeswerk, mantelzorgers en het administratief spreekuur. Het verhaal van de mantelzorgers sprak mij heel erg aan. Daar komt toch wel heel veel bij kijken. Er gaat zoveel uit van deze tak, niet alleen voor volwassenen, maar ook de nog vaak jonge jeugd. 

De Burgemeester luisterde ook vol aandacht naar ons. Ik heb mijn verhaal ook mogen doen. Ik heb aangegeven dat wij als, vrijwilligers van het administratief spreekuur, mensen helpen met eenvoudige administratie. Dat varieert van formulieren invullen tot het aanvragen van bijzondere bijstand en het helpen met woningnet. En dat het ons soms zwaar valt dat in Almere zo’n ontzettend grote woningnood is en men hier vaak tot 15 jaar moet wachten op een woning. En we vaak zien dat moeders vaak op een kamertje zitten met twee of meerdere kinderen. Ik vind dat persoonlijk geen ideale leefstijl

In het kort komt deze ontmoeting erop neer dat alle vrijwilligers het werk doen waar ze voldoening in vinden. De Burgemeester heeft ook gezegd dat we zeker zijn interesse hebben en dat hij zal doen wat hij kan om ons daarbij te helpen. Ik ben erg blij dat ik deze middag heb mogen meemaken.

Wil jij ook vrijwilliger worden?

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van Marlous van Teunenbroek. Ze is wijkwerker voor Stedenwijk en Literatuurwijk en vrijwilligerscoördinator bij het VMCA. Heb je interesse in het doen van vrijwilligerswerk? Of wil je meer informatie over mantelzorg? Neem dan contact met haar op via de mail (mvteunenbroek@almere.nl) of de telefoon (06-36359312).

Foto geleverd door Marlous van Teunenbroek.

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.