Het pand aan de Traverse 1A in Almere Stad, is sinds medio maart jl. bevolkt door De Volkskantine (in het weekend) en Flevo Campus (door de weeks) Flevo Campus werkt daar onder de naam FC De Toekomst. (Betaalbare, gezonde, duurzame voeding is de toekomst, dat is de doelstelling van F(levo)C(ampus)).

Gevel Volkskantine/Kantoor Flevo Campus (De borden wisselen)

De Volkskantine

De Volkskantine is een initiatief van Public Food, een organisatie die zich inzet voor een maatschappelijk voedselsysteem en wordt ontwikkeld in samenwerking met Flevo Campus die zich als kennisinstelling bezig houdt met stedelijke voedselvraagstukken. De Volkskantine is voor een jaar gehuisvest in het pand aan de Traverse. Het is een onderzoeksproject. Het doel is goede, verse maaltijden ook toegankelijk te maken voor mensen met een kleine portemonnee. Maar de Volkskantine is er voor iedereen. Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je er terecht voor een lunch en/of een diner. Je kunt zelf je gezonde, duurzame maaltijd samenstellen. De prijzen variëren van € 3,- tot € 8,- per maaltijd. Dit jaar onderzoekt De Volkskantine of de stichting zichzelf in stand kan houden. Het is een stichting zonder winstoogmerk. De Volkskantine onderzoekt of het een concept is waar Almere op zit te wachten en of ze zakenpartners kan vinden.

De ruimte waar De Volkskantine en Flevo Campus huisvesten
Counter Volkskantine

Flevo Campus

Flevo Campus is een stichting in Almere. Het kantoor zit op het Floriadeterrein. Omdat de locatie op het Floriadeterrein minder toegankelijk is voor het publiek heeft Flevo Campus ervoor gekozen ook te huisvesten in de binnenstad. Flevo Campus doet onderzoek naar Almere en voedselomgeving. Het is gestart als een samenwerkingsverband tussen de gemeente, provincie Flevoland, de Aeres hoge school en de Wageningen universiteit en het is nu een zelfstandige stichting. Flevo Campus initieert studierichtingen op de scholen en faciliteert de Think Tank.

Ook organiseert ze jaarlijks een Summer School voor jonge ondernemers en daaruit voortvloeiend een project van een half jaar waarin ondernemers worden geholpen hun business model vorm te geven en op zoek te gaan naar doelgroep etc. Een van de rollen van Flevo Campus is om de voedselstratiegie (2021-2025) van de gemeente aan te jagen. De volkskantine speelt daar ook weer een rol in. Flevo Campus ondersteunt het initiatief van De Volkskantine door het pand beschikbaar te stellen in de weekenden.

Een andere rol van Flevo Campus is om de politiek te betrekken bij gezonde, duurzame, betaalbare voeding. De Flevo Campus heeft een kavel op de Floriade. Daar staat het (hoofd)kantoor en er staan allerlei containers. Dit noemen ze de Village. Jonge voedselondernemers kunnen daar hun bedrijf ontwikkelen. Zij worden daarin door Flevo Campus gesteund. Het zit naast Aeres hogeschool. Ook wanneer de Floriade expo weer vertrokken is, blijft de Village bestaan. Als je weet wat de stad wil, kun je daar je productieproces op aansluiten. Flevo Campus staat ook voor korte keten.

Kennis over gezonde voeding

Om kennis over en het nuttigen van gezonde voeding toegankelijker te maken organiseert De Volkskantine kookcursussen en werkt ze samen met diëtisten uit Almere en omgeving. Op de site van De Volkskantine staat ook een heel leuke winactie. Deel jouw lekkerste, feestlijkste of meest alledaagse plantaardige gerecht. Zo laat je zien dat plantaardig niet duur of exclusief is, maar gewoon lekker! Je maakt daarbij kans op een waardebon van De Volkskantine.

Onderzoek naar voedsel en eetcultuur

Het pand aan de Traverse is van maandag tot en met donderdag het kantoor van Flevo Campus. Op die dagen kun je er binnenlopen voor informatie over voeding of om mee te doen aan onderzoeken. Er is een onderzoekswand waarop iedere 6 weken een nieuw onderzoek wordt gepubliceerd en waaraan je dus ook zelf kunt deelnemen. Heel leuk en leerzaam! Het huidige onderzoek gaat over diversiteit van zuivel in Almere. Een ander onderzoek is voedselverspilling. Hoe gaan verschillende culturen daarmee om. Je kunt heel veel leren van al die culturen die hier op hun eigen manier al over nadenken. Verder worden er discussieavonden georganiseerd voor het publiek in Almere. Een voorbeeld van zo’n discussieavond is aan de hand van de stelling fastfood onder de 18, een beleidsmaker uit te nodigen en iemand van een school. Zo ontstaat er een uitwisseling van ideeën en informatie. Alles voedsel gerelateerd.

Actieve samenwerking met instanties

Flevo Campus zoekt de samenwerking met allerlei instanties op. Zo zoeken ze samenwerkingen met middelbare scholen, zoals Echnaton. De campus is erg benieuwd naar hoe jongeren hun voedselomgeving zien. Er is veel fastfood in de stad. In de pauze trekken de jongeren daar naartoe. Er loopt nu een onderzoek naar wat de jongeren eten in de pauze en waarom ze dit doen. Met de school wordt een challenge gestart. De scholieren gaan een lunch halen voor €2,50. De ene helft krijgt de opdracht een lunch te halen, de andere helft krijgt de opdracht een gezonde lunch te halen. Waar komen ze mee terug? Er worden gesprekken gevoerd over wat gezond nu eigenlijk is. Echnaton maakt hier dan weer een project van.

Missie

De missie van De Volkskantine, De Flevo Campus en hun contacten is gezond eten toegankelijker maken.

Hoe geweldig zou het zijn als de jongeren op vrijdagmiddag een gezonde variant van de kapsalon bij de Volkskantine komen halen i.p.v. een snack bij een fastfoodketen!

Iedereen die iets wil met voedsel, duurzamer en gezonder, kan zich richten tot Flevo Campus.

Kijk voor meer informatie op www.volkskantine.nl en op Instagram en Facebook

en op www.flevocampus.nl en op Instagram en Facebook

foto’s: volkskantine.nl, flevocampus.nl en aangeleverd

Mijn eetervaring bij De Volkskantine

Ik heb altijd al eens culinair recensent willen zijn. Dit is nu mijn kans. Ik ben vandaag wezen eten bij De Volkskantine. Het was er gezellig druk! Naast mij waren er op dat moment nog 3 koppels aan het eten en een dame was net als ik alleen. Dat kan allemaal bij De Volkskantine! Aan de lange tafel bij het raam zaten nog 2 dames van De Vokskantine te werken op hun laptop. De sfeer was ongedwongen, gezellig. Het eten was heerlijk! Ik heb gekozen voor Mujadara. Een maaltijd van volkoren basmatirijst, linzen, ui, citroenschil, kaneel, Kardemom, tijm en laurier. Daarbij nam ik geroosterde bloemkool met kappertjesolie en olijven. Een beetje bietensalade erbij. Dat alles gegarneerd met een gemberdressing en gezonde pitten. Het was een zeer smakelijke, voedzame, gezonde en verwarmende maaltijd. Ik had het middelgrote bord en had daar voldoende aan. Erbij dronk ik een huisgemaakte Gemberbier (zonder alcohol, maar het heet bier omdat het gefermenteerd is). En het leuke vond ik, dat als je er voor open staat, je gezellig een gesprekje kunt hebben met je mederestaurantbezoekers. Daar is de sfeer ontspannen genoeg naar en de ruimte en opstelling bieden die mogelijkheid. Ik heb genoten van mijn maaltijd bij De Volkskantine en zal zeker nog vaker aanschuiven.

Ook leuk om te weten is dat De Volkskantine 5 mei a.s. Bevrijdingsdag ook open is. Van 10.00 tot 17.00 uur. Die dag lanceert De Volkskantine haar Vegan Kapsalon! Daarbij krijg je een heerlijke vrijheidssoep geserveerd!

Ik ben benieuwd!

De oprichter (rechts) en de kok van vandaag

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!