Oh wat keek ik er vroeger naar uit… Koninginnedag. Ik woonde toen in Utrecht waar ik geboren ben en wij gingen elk jaar (vanaf een bepaalde leeftijd) aan de gracht een plekje veroveren om spulletjes te verkopen. Alles was leuk.. eten meenemen omdat je echt wel lang moest wachten tot je wat ging verkopen.

Alles leuk neerzetten om te presenteren, stoeltjes klaar, een dekentje mee als het nog fris was, ja ik weet het nog goed. Wat ik me echt heel goed herinner is dat ik mijn Playmobil piratenschip helemaal zelf verkocht. Natuurlijk kreeg ik er veel minder geld voor dan ik eigenlijk wilde. Misschien dat ik het me daarom nog zo goed herinner, het zit me nog steeds dwars! Dit alles was toen ik een jaar of 8/9 was.

In mijn tienerjaren was het veelal in de avond (avond van te voren) de stad in. Muziek luisteren en kijken wat mensen verkochten. Even wat eten en dan uitgaan.. de clubs hadden vaak speciale avonden dus dat wilde je niet missen.

Koningsdag Amsterdam

Ik verhuisde rond mijn 22/23ste naar Amsterdam nadat ik een jaar in Amerika als au pair had gewoond. In Amsterdam was het heel druk en luid tijdens Koninginnedag. De grote pleinen met grote evenementen ging ik niet eens heen dat was schuifelen door de straten. Voetje voor voetje… vond ik helemaal niks.

Maar het Vondelpark was wel altijd heel gezellig. Vooral voor kinderen, het was ook de ‘place to be’ voor kids om hun spullen te verkopen en/of muziek te laten horen. Met mijn eigen dochter heb ik daar 2 jaar geprobeerd te verkopen, lekker buiten voor de deur, echter het was een grote flop. Dan maar gewoon lopen buiten als het mooi weer was.

Zelf vond ik het steeds minder belangrijk en bijzonder worden. Het enige jaar dat ik het nog wel leuk vond en het speciaal was, was de eerste Koningsdag. Dit was de laatste keer dat ik het in Amsterdam heb gevierd, want ik was intussen verhuisd naar Almere. Het was super lekker weer.. gezelligheid alom en de speech van de Koning met zoveel mensen te beluisteren, ja daar heb ik nog leuke herinneringen aan….

Toen ik naar Almere verhuisde werd het nog minder. In de buurt werd heel weinig georganiseerd en in de stad was de opkomst minimaal. We hebben hier 1 jaar verkocht in de stad en werden (niet alleen wij maar alle verkopers) constant door de handhaving aangesproken over de ruimte die we innamen en dat we spullen moesten verschuiven, heel vervelend. Ik was blij toen we om een uur of 16 besloten naar huis te gaan.

De jaren daarna heb ik met de kinderen van mijn opvang Koningsspelen gedaan buiten voor de deur. Spelletjes, muziek en lekker eten. Dat vond iedereen leuker. Daarna kwam covid uiteraard, maar ik moet eerlijk zeggen het heeft voor mij niks gedaan qua Koningsdaggevoel. Het leuke en speciale is er een beetje af… wellicht doordat ik ouder wordt en mijn kind zelf volwassen is, dat we er minder behoefte aan hebben.

Nu vind ik het vooral lekker om een extra dagje vrij te hebben 

😅

 en als het dan ook nog mooi weer is ben ik helemaal in m’n sas

Foto’s: Pixabay

Door Meinke

Hallo mijn naam is Meinke en woon in Literatuurwijk. Ik ben daar gastouder en woon samen met mijn dochter en mijn lieve varken Ludwig (Louie) In mijn vrije tijd ben ik fotograaf.