Als je langs de Doesburgkade loopt kan je niet ontkomen aan ‘De Zeemeermin’.

De mural heeft mij altijd al gefascineerd. Als ik er langs loop sta ik even stil om het van dichtbij te bekijken en ik vraag mij dan af wat het idee erachter is.

Dit is een rede voor mij om contact te zoeken met de maker Bozorg Khazraie.

foto bozorgpaint.com

Even in het kort over Bozorg Khazraie

Bozorg Khazraie, schilder en graficus, is geboren op 3 augustus 1949 in Iran. Hij studeerde af aan de universiteit voor beeldende kunst in Teheran, Iran. Enkele jaren daarna, in 1970, nam hij deel aan de Internationale biënnale in Teheran. In 1976 maakte hij deel uit van de Deelname aan tentoonstelling 50 jaar Iran, grafische kunst in het museum voor Hedendaagse Kunst in Teheran.

foto bozorgpaint.com

Daarna ging hij aan de slag als graficus bij een gerenommeerde nieuwsorganisatie: Etelaat in Teheran. Ondertussen hield hij zich ook bezig met zijn passie, schilderen en had hij vijf succesvolle kunsttentoonstellingen in Iran. Na de revolutie verliet hij het land en kwam in Nederland terecht.

Bozorg woont al geruime tijd in Stedenwijk en is met zijn werk in Almere begonnen met het schilderen van portretten aan het Deventerpad. Er stond een bord voor één van de café’s dat je langs kon komen voor een portret, uiteraard tegen betaling.

Ik heb toen vaak met de gedachte gespeeld om een kind portret te laten maken van mijn zoon. Door uitstel en tijdgebrek heb ik het niet laten doen, wat ik nu wel jammer vind. Niet getreurd, Bozorg heeft zoveel moois aan ons gegeven en we mogen blij zijn dat wij zo’n groot talent in ons mooie Stedenwijk hebben wonen.

In Nederland heeft hij meer dan 7 tentoonstellingen gehad, waaronder in de Paviljoens in Almere, waar hij de eerste prijs ontving, en in het Van Der Tocht museum in Amstelveen. Bozorg heeft verder 4 muurschilderingen In Almere gemaakt. Ik concentreer mij deze keer alleen op de mural aan de Doesburgkade.

Foto Meinke Fisscher

Ik heb aan Bozorg gevraagd hoe het idee is ontstaan.

Ik kreeg een opdracht van de Goede Stede om op deze plek een schildering te maken en ik had daarin een vrije keuze. Ik ben tot mijn inspiratie gekomen door een gedicht van een zeer geliefde Iraanse dichteres, haar naam is Forough Farrokhzad. De vertaling van het gedicht is als volgt : 

Ik ken een kleine droevige nimf, zij leeft in de oceaan. Haar hart leeft in het spel van de houten fluit, zachtjes, zachtjes. Een kleine droevige nimf die s ’avonds sterft door een kus en ’s morgens weer ontwaakt door een kus.

Almere is ontstaan uit water en de nimf leeft in de oceaan. De oceaan sterft en Almere ontwaakt als een nimf uit het water…..

foto bozorgpaint.com

Bozorg bedankt voor zoveel moois en veel succes met je verdere werk.

Bezoek de website voor meer werk van Bozorg: https://bozorgpaint.com

Door Jane

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.