Op 3 juni vond de feestelijke opening van het Kabouter Spanniepad plaats bij De Veldhoek. En als razende reporter van De Stedenwijker moest ik daar natuurlijk bij zijn. Samen met mijn zoontje fietste ik die zonnige dag naar de Veldhoek. Toen we aankwamen werden we verwelkomd door een en al vrolijkheid. De koffie, cake en fruitspiesjes stonden voor iedereen klaar. De vriendelijke vrijwilligers van het Collectief Stedenwijk Zuid Groen, bijna allemaal met rode puntmuts en rode wangetjes, stonden me graag te woord.

Al snel werd ik verwezen naar Karin Louw. Karin bedacht het kabouterpad in samenwerking met de bosgroep van het Collectief Stedenwijk Zuid Groen. Ze vertelde dat ze met haar kleindochter verschillende kabouterpaden had bewandeld en dat het haar toen leuk leek om zoiets ook in ons eigen Spanningsveldbos te hebben. Ze heeft in 2019 een wijkbudget aangevraagd om haar plan te verwerkelijken. Hiervoor moest ze handtekeningen verzamelen in de buurt om te laten zien dat er draagkracht was voor het project. Dit lukte en de werkgroep ‘Kabouter Spanniepad’ was geboren. 

Er werd hout gedoneerd door de gemeente (opzichter Harmen Slagter). Jan van Koningsveld zaagde daar mooie paaltjes van. Elk paaltje is voorzien van het gezicht van Kabouter Spannie, dat door Karin zelf is ontworpen, en een handje dat je de juiste kant op wijst. Ook zijn de paaltjes voorzien van lieve gehaakte beestjes en bloemetjes, gehaakt door Suze de Vries, wat de route extra levendig maakt. En er zijn langs de route verschillende houten paddenstoeltjes waarop de kleintjes even kunnen zitten en uitrusten. De paaltjes en paddenstoelen zijn door vrijwilligers van de bosgroep in het bos gezet. Het is allemaal prachtig gemaakt. 

De route gaat door het hele Spanningsveldbos, met halverwege een fijne picknickplaats voor een pauze. Je kan een lange of korte route lopen, afhankelijk van de energie van de kinderen. De kinderen kunnen een speurtocht doen, of een bingokaart meenemen. Deze zijn, samen met mooie rode puntmutsen, 365 dagen per jaar beschikbaar in kisten die bij drie verschillende Stedenwijkers in de tuin staan. Je kan ook een verjaardagskist reserveren, met versiering, cadeautjes, knutselactiviteiten en natuurlijk de speurtocht. Er is zelfs een docentenhandleiding beschikbaar voor docenten die met hun klas het bos in willen.

Dan begint de officiële opening met een inleidende toespraak van Jakob Louw, gevolgd door een toespraak van wethouder Jesse Luijendijk. Vervolgens onthulde Karin Louw samen met een groepje buurtkinderen, onder luid applaus, het prachtige beginpunt van het Kabouter Spanniepad. Mijn zoon en ik gingen samen het bos in om het pad te bewandelen. Het was die dag uiteraard druk bezocht en onderweg haalden enthousiaste kinderen ons aan alle kanten in. Het was een prachtige wandeling door het bos, met een hele leuke speurtocht. Het is een echte aanrader voor alle kinderen van Stedenwijk en daarbuiten.

Wilt u ook het Kabouter Spanniepad bewandelen? De opdrachtboekjes en bingokaarten zijn te vinden in kisten op de volgende adressen: Einhovenstraat 47, Boxtelplein 26, Bredaweg 35. Bent u geïnteresseerd in het lespakket of de verjaardagskist? Mail dan naar collectiefstedenwijkzuidgroen@gmail.com

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.