13 Februari is het Wereld Radio Dag. ‘Wereld Radio Dag‘ (World Radio Day) is ingesteld door UNESCO/Verenigde Naties. Op 13 februari 1946 begon de radio van de Verenigde Naties met uitzenden vanuit het hoofdkwartier in New York.

Volgens de Verenigde Naties is radio een krachtig medium. Op mondiaal niveau blijft radio het meest gebruikte medium. Dit unieke vermogen om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, betekent dat radio vorm kan geven aan de diversiteitsbeleving van een samenleving en kan fungeren voor alle stemmen om zich uit te spreken, vertegenwoordigd en gehoord te worden.

Normaal worden er op deze dag wereldwijd evenementen georganiseerd door omroepen en radioverenigingen om het belang van vrije en onafhankelijke radio te benadrukken. Om deze dag in Stedenwijk te vieren heb ik Jená Brak van Radio Echnaton FM uitgenodigd om meer te vertellen wat er te beleven en te horen is via dit unieke radiostation.

1.Hoe is Radio Echnaton ontstaan/hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Dat zou ik zelf eerlijk ook niet weten. Ik doe pas mee sinds 2019. Voor zover ik weet had mijn docent een grote passie voor media. Onze school heeft hem toen een kans gegeven en het is tot iets moois gebloeid!

2. Met hoeveel collega’s worden de programma’s gepresenteerd?

Dit hangt per klas af, maar volgens mij hebben wij in totaal een stuk of 5/6 hoofd DJ’s. De klas waar ik meezit hebben we naast mij, 1 andere hoofd DJ, genaamd Sem Sierhuis. Verder hebben we zo nu en dan verschillende sidekicks. Ik heb een vaste sidekick, Nienke Damen.

3. Hebben jullie per collega een bepaald talent waarop je focust? (Hoe je dus per persoon de programma’s invult qua eigen specialiteit).

Bij EchnatonFM vinden we het belangrijk dat iedereen zijn of haar eigen specialiteit en/of eigen rubriek kan uit oefenen. Zo focus ik mij graag op interviewen en vind Sem Sierhuis het leuk om sport te presenteren.

4. Kan iedereen zich aanmelden of solliciteren bij jullie radio of zijn er daar voorwaarden aan verbonden?

Iedereen is bij ons van harte welkom. Als je bij ons op school begint, krijg je vanaf de 1ste klas al verschillende keuzes voor extra vakken. Dit noemen wij de: echTalent-route. Als je later naar de bovenbouw gaat, krijg je  een soort van stage bij je gekozen vak. Als jij voor multimedia kiest, kom je al snel terecht bij radio (of video).

5. Welk event doe je met veel plezier en geeft je ontzettende voldoening?

Héél moeilijk om te beantwoorden! Maar ik ga toch voor Olympic Moves! Dit is een sport evenement voor alle scholen van Nederland. Hier gaan ze wedstrijden doen en eigenlijk gaan wij als Echnaton FM daarnaar toe om verslag te geven.

6. Hoe maken jullie reclame voor de radio en hoe kan men op jullie afstemmen?

Op de website is er altijd snel al iets te vinden wat betreft ons media gedeelte. Wij hebben een eigen YouTube kanaal, en Instagram account, etc.etc. Op school zelf hangen er ook regelmatig posters!

7. Doen jullie zelf ook iets met Radio Wereld Dag?

Vast wel! 

8. Wat zijn de komende events die de luisteraar echt niet moet missen.

Er is bijna elke dag radio. Elke vrijdag zijn Sem of ik wel live. Events worden vaak ruim van te voren gepromoot. Dus ik zou zeggen, houd de socials in de gaten!

Alle foto’s zijn aangeleverd

Door Jane

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.