Vandaag, 1 maart, is het Complimentendag.

Bij een compliment draait het om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens, juist daarom, wel het diepst raken.

Vaak weten we niet hoe we iemand een complimentje kunnen geven. Het is een maar een klein gebaar die innerlijk veel voldoening geeft. In plaats van dure cadeaus te geven kan een compliment meer waardering tot uiting brengen en het kost niets.

Een paar tips:

1. Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij…

2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.

3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend(in) bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend(in) maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!

4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.

5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.

6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Krijg je zelf een compliment waardeer het. Wuif het niet weg zoals velen doen. Je hoeft niet in verlegenheid te komen. Voel je juist goed als je een compliment krijgt. Voorbeeld: Wat een mooie jurk heb je vandaag aan, die kleur staat je echt heel goed.

Wuif het dan niet weg met: Oh, het is een oudje die ik weer uit de kast heb gehaald. Maar bedank voor het compliment en voel je goed: Dank je wel, ik ben blij met je compliment. Ik zal het meer dragen in de toekomst.

Kortom oefen een beetje met het complimenteren, het kost weinig en zorgt voor zelfverzekerde personen met een positief zelfbeeld in je omgeving!

Afbeelding: Public Domain Pictures via Pixabay
Bron: Wereld Feesten Almanak

Door Jane

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.