Ik ontmoet Anne Kuipers, die we al kennen als Groene Buur uit het artikel “Groene initiatieven in De Wijk” uit de juni-editie en Thijs Willemstijn, een zeer sportieve 80-jarige inwoner van Stedenwijk Midden.

Ik heb nog altijd contact met Anne en ik vernam dat o.a. haar straat meedeed aan de World Cleanup Day de 18e.

Thijs was die dag ook aanwezig bij de schoonmaakactiviteiten. Hij had zich opgegeven nadat hij een stukje op Facebook had gelezen. Thijs was, als 80-jarige, de oudste deelnemer die dag.

Het water op.

De kar voor de schoonmaakactie van afgelopen 18 september werd getrokken door Jacob van Collectief Stedenwijk Zuid. Anne heeft een aardig steentje bijgedragen in de organisatie en het mobiliseren van alle aanwezigen.

De schoonmaakactie behelsde de Alkmaargracht, de Gorichemgracht, de Vaalstgracht, de kleine sloten achter Stedenwijk Zuid, De Alkmaargracht en de Breukelengracht en het water bij View.

Het was dit jaar voor het eerst dat ze ook het water opgingen om daar afval te ruimen.

Water en kade zijn grondig aangepakt.

Er is geflyerd voor deze actie, 1200 flyers zijn gedrukt door Gemeente Almere en zijn er verspreid door vrijwilligers uit Stedenwijk Zuid.

Vele handen maken licht werk.

Voor vervoer op het water zijn Haddock Watersport Almere en SUPfinity – Supschool in Almere benaderd. Haddock heeft belangeloos 12 kano’s en 10 sups beschikbaar gesteld. Van de Supschool kwamen er diverse leden helpen met hun eigen sup.

Verder kwamen er zo’n 20 scouts van Scouting Hannie Schaftgroep Almere.

Het is een grote, effectieve schoonmaakactie geworden, waar zeker zo’n 60 mensen voor in de weer waren.

De Voddeboot

Thijs vertelt enthousiast over zijn tocht in de kano. Hij heeft wel zo’n 15 kilo afval uit het water gevist. Het begon met een houten lat van 1,5 meter, die legde hij aan de zijkant in de kano. Toen vond hij een paraplu, die bond hij tussen de elastieken aan de voorkant van de boot. Daarna ontstond er een hele stapel troep in de kano opgebouwd uit hoofdzakelijk plastic handschoenen, plastic tassen, mondkapjes en blikjes en op het laatst vond Thijs ook nog een enorme – dooie – vis. Die gooit hij bovenop de afvalberg in de kano. Helaas zijn daar geen foto’s van genomen. Dat moet een hilarisch beeld zijn geweest.

Schoonmaken is dankbaar werk!

Verderop in het water is er ook enorm veel uit het water gehaald wat daar niet in hoort: o.a. fietsen en winkelwagentjes.

’s Middags om een uur of 3 stond ik toevallig op de brug op de Amersfoortstraat en ik keek naar de Breukelengracht. Deze gracht en de stoep en het fietspad ernaast zagen er stralend schoon uit! Ook de Alkmaargracht was om door een ringetje te halen.

We moeten het samen doen, met z’n allen

Wil je ook een schonere buurt? Je hoeft niet persé te wachten tot het weer World Cleanup Day is.

Je kunt bij de Gemeente spullen aanvragen om jouw eigen straat of omgeving schoon te maken en houden. Ga hiervoor naar de site van Gemeente Almere: www.almere.nl

Almere | Gemeente Almere
Officiële site van de gemeente. Informatie over wonen, werken, ondernemen, leren en vrije tijd in Almere.
www.almere.nl
Kies na de tab Afval voor “Word Supporter van Schoon” en vul het formulier in. Je kunt zelf aangeven wat je nodig hebt: grijpers, handschoenen, afvalzakken. Het wordt snel bij je afgeleverd door de gemeente.

Ook is er een estafettekarretje dat rond gaat. (Dit is alleen in Stedenwijk Zuid). Wanneer het karretje weer bij jouw straat is, is het weer tijd voor een schoonmaakrondje.
Voor meer informatie hierover kun je terecht bij Gemeente Almere, Collectief Stedenwijk Zuid of De Stedenwijker.

Tot slot is er nog een app waarmee je kunt melden dat er ergens groot afval ligt dat daar niet hoort.
De Buiten Beter app. De snelste manier om je irritatie kwijt te raken volgens Anne.

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!