“There can be no greater gift than that of giving one’s time and energy to helping others without expecting anything in return.”

De Nelson Mandela-dag vindt plaats op 18 juli om wereldwijd mensen op te roepen zich in te spannen voor de wereldvrede door 67 minuten van zijn of haar tijd belangeloos hulp te verlenen aan anderen.

Dat is meteen een mooi bruggetje naar vrijwilligerswerk….

Een derde tot de helft van Nederland doet minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk. Wat maakt vrijwilligerswerk zo populair? Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Overweeg je vrijwilligerswerk te gaan doen als je met pensioen bent? Of juist niet? De 6 redenen hieronder laten zien waarom vrijwilligerswerk zowel leuk als belangrijk is.

1. Je helpt een ander

Het is fijn om wat voor een ander te kunnen doen. Je besteedt jouw tijd aan een persoon of organisatie die het nodig heeft. Zo maak je het leven van degene(n) die je helpt beter. Niet jij staat op de eerste plaats, maar de ander.

2. Het geeft voldoening

Dat je met vrijwilligerswerk de ander helpt, wil niet zeggen dat jij er niks mee wint. Juist het belangeloos helpen van iemand geeft je een goed gevoel. Anderen blij zien maakt jou blij. De dank in de ogen van de buurvrouw waarvoor je boodschappen doet, de complimenten van het streekmuseum waar je de administratie voor bijhoudt, de schaterlach van de klas waar je voorleest: dat is niet in geld uit te drukken.

3. Het geeft structuur

Als je met pensioen gaat valt je werk weg. Werk is voor veel mensen ook zingeving. Je voelde je nuttig en je had er je sociale contacten. Vrijwilligerswerk kan een mooie vervanger zijn van die zingeving. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Er wordt iets van je verwacht. Zo geeft het structuur in je bestaan.

4. Je doet sociale contacten op

Naast de structuur die vrijwilligerswerk geeft, doe je er ook sociale contacten op. Je leert mensen met wie, of voor wie je vrijwilligerswerk doet, steeds beter kennen. Dat is toch wat anders dan ‘hallo’ zeggen tegen de caissière bij een supermarkt. Het is een ideale basis om nieuwe mensen te ontmoeten of vriendschappen uit te bouwen. En doordat er veel vraag is naar vrijwilligerswerk, vind je altijd wel een plek waar gelijkgestemden zitten.

5. Goed voor de maatschappij

Er zijn ontelbaar veel organisaties en verenigingen die werken met vrijwilligers. Nederland zou er héél anders uitzien als alle vrijwilligers ineens zouden stoppen! Sporten wordt onbetaalbaar, musea zouden moeten sluiten en nog meer mensen vereenzamen.

6. Je leert nieuwe dingen

Je kunt iets zoeken dat in het verlengde ligt van wat je altijd hebt gedaan. De zorg bijvoorbeeld. Of zaaldienst bij je volleybalvereniging. Maar dat hoeft niet! Juist doordat er op zo veel verschillende terreinen vrijwilligerswerk te vinden is, is er altijd wel iets waar jouw interesse ligt. Kies eens iets heel anders, en ontdek en ontwikkel een andere kant van jezelf.

Wil je meer informatie? Heb je vragen over vrijwilligerswerk?

Neem dan contact op met het wijkteam:

bloet-loetoer@almere.nl M: 06-46112336

U kunt ook altijd bellen met 14036 of een melding voor het wijkteam Stedenwijk & Litratuurwijk aanmaken via: https://wijkteams.almere.nl/folders-en-formulieren/aanmelden-ondersteuning-voor-volwassenen

Door Bertyne Loet-loetoer

Als opbouwwerker (van het wijkteam) wil ik altijd voor je klaar staan. Op het spreekuur, bij jullie thuis of gewoon op straat. Je kunt bij mij terecht voor (persoonlijke) hulpvragen, het mede mogelijk maken van buurtactiviteiten of gewoon een fijn gesprek. Mijn droom is een buurt waar iedereen wordt gehoord, waar we er voor elkaar zijn, waar iedereen zich veilig en thuis voelt. Je kunt mij altijd bellen of mailen.