Op 7 juli 1550 werd chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd en we vieren Wereld Chocolade Dag als herinnering hieraan.

De Spaanse veroveraar Hernán Cortéz landde in 1521 in Mexico en de Azteken gaven hem cacaobonen als geschenk. De Azteken gebruikten de cacaobonen als betaalmiddel.

Cortéz nam de cacaobonen mee naar Spanje. In de rest van Europa werd cacao pas later bekend. In Nederland tussen 1610 en 1640.

De chocolade als we dat nu kennen ontstond in 1815. Casparus van Houten heeft toen zijn eerste chocoladefabriek geopend aan de Prinsengracht in Amsterdam. Gelukkig voor de chocolade liefhebber.

Chocolade ook wel chocola is een lekkernij gemaakt van suiker, cacaoboter en cacaomassa. Cacao wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Chocolade is in de hele wereld geliefd. In België en Nederland is chocolade te koop in repen of plakken, maar wordt ook verwerkt in bonbons, koekjes, taart, ijsjes, drankjes en toetjes. Het is tevens een ingrediënt voor veel soorten snoepgoed.

Chocolade is afhankelijk van de samenstelling te verkrijgen als pure chocola, witte chocola en melk chocola.

Een aantal goede eigenschappen van chocolade

 •  Chocola bevat lecithine dat een gunstig effect heeft op de cholesterolgehaltes van het bloed.
 •  Chocolade is rijk aan polifenolen. Een polifenol is een antioxidant dat ontstekingen remt, beschermt tegen vrije radicalen en de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt.
 •  Cacao is rijk aan magnesium. Magnesium bevordert de energiestofwisseling, de zenuwprikkeloverdracht en de spierfunctionaliteit.
 •  Er zijn aanwijzingen dat pure chocolade bloeddrukverlagend werkt.
 •  Cacaobonen bevatten flavonoïden. Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen.
 •  De smaakervaring van chocola zorgt voor de aanmaak van endorfine. Endorfine zorgt voor een euforisch gevoel en onderdrukt pijn.
 •  Chocolade bevat fenylethylamine, een stof die je verliefd zou doen voelen en zodoende als licht antidepressivum werkt.

Een aantal slechte eigenschappen van chocolade

 •  Vooral melkchocolade en witte chocolade bevatten veel suiker en vet. Van een overschot aan suikers en vet word je dik; daarnaast is suiker slecht voor je tanden.
 •  Vette chocolade is erg calorierijk. Sommige chocoladesoorten bevatten tot ruim 600 kilocalorieën per 100 gram. Chocolade maakt dus dik en dient met mate te worden gegeten.
 •  De combinatie van melk, suiker en vet is voor sommige mensen moeilijk te verteren en niet goed voor het gestel. Hoe minder deze stoffen aanwezig zijn, zoals bij pure chocolade hoe beter het is voor je stofwisseling.
 •  Cacao bevat tannine (looizuur). Tannine bindt zich aan ijzer en eiwitten, wat ten koste gaat van bepaalde goede bacteriën, waaronder de darmflora. Daarnaast verkleurt tannine de tanden.
 •  Chocolade kan bij sommige mensen die leiden aan migraine hoofdpijn veroorzaken.

Conclusie

Chocolade heeft absoluut goede eigenschappen! Desalniettemin moet cacao worden gezien als genotmiddel. Veel chocolade eten maakt namelijk dik. Als je wilt profiteren van de gezonde eigenschappen en voedingswaarden van cacaobonen, kies dan voor pure, rauwe en biologische chocolade met een cacaopercentage vanaf 70%. Deze bevat het hoogste percentage flavonoïden met goede eigenschappen en het laagste percentage suiker en vet met de slechte eigenschappen. Een klein stukje pure chocolade bevat al meer antioxidanten dan een bakje bosbessen of een sinaasappel. Je hoeft er dus niet veel van te eten om te profiteren van de voordelen. En laat melkchocolade, witte chocolade, chocoladefantasie, chocolademelk, chocopasta en (gekleurd) snoepgoed op basis van chocolade liever links liggen.

Foto’s: Pixabay

bronnen: Wikipedia en slank met GCN

Door Jane

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.