Zoals beloofd deze maand deel 2 van mijn belevingen tijdens mijn missie Bosnië.

Nu het wat rustiger is in de omgeving van de Mount Igman gaan we orderbegeleiding van twee kleine Engelse Warrior tanks richting Kiceljak, en van daaruit naar Santici. Op Santici is een Landmacht compound gelegerd die veel Logistiek doet, dus daar mogen we diesel ophalen met onze dieseltankauto.

We stellen ons op op de afgesproken opstelplaats en wachten op de Warrior tanks. Die pas na anderhalf uur aankomen rijden. Tja communicatie foutje, Engelse tijd Nederlandse tijd terwijl we daar allemaal de zelfde tijd hebben om dit soort problemen te vermijden.

Maar niet getreurd, we zijn onderweg, we rijden richting het eerste stadje via een lange weg de berg af. We komen veel stellingen tegen onderweg maar we kunnen gewoon doorrijden. In het eerste stadje worden we met argusogen bekeken maar dat is gauw voorbij als we het meegenomen brood uitdelen onder de bevolking. Ze zijn blij met alles wat ze krijgen.

Na enig oponthoud net voorbij Hadzici ligt er een vrouw op de weg. Dan gaan je radars af, wat is dit, ligt zij daar omdat ze gevallen is of ligt zij daar met een heel andere bedoeling. Er gebeuren in een oorlog de meest onvoorspelbare dingen. De Engelsen rijden tot vlakbij haar, wij moeten blijven zitten. De Engelsen gaan kijken maar twijfelen bij het uitstijgen van de tank.

Ik kijk mijn maat aan, en die zegt: “doe voorzichtig”. Samen met een Engelsman kruipen we naar de vrouw we kijken of we niets vreemd zien, ik probeer met mijn beste Duits te vragen wat er is, ze blijkt ‘gelukkig’te zijn gevallen en heeft last van haar enkel, ze is al aardig op leeftijd. We vragen haar om op haar andere zij te rollen: veiligheid en zekerheid voor alles. Dat doet zij en ze kan ook gelukkig gaan zitten. Na haar geholpen te hebben gaan we door naar Santici.

We halen hier diesel en laten gelijk onze was doen. We eten we wat en laden de diesel. Dan weer terug de berg op en ja nu ook onder begeleiding van de twee tanks. Boven aangekomen gaan we gelijk onze ronde over de verschillende stellingen maken en dan even douchen en alles weer gereed maken voor de volgende dag.

Dan gaan we met onze BandVagn (BV) naar onze stellingen en radar posten. Maar daar de volgende keer meer over. Stay tuned…