Ik ontmoet Daafi op een woensdagmiddag op de markt in Almere Stad op het Stadhuisplein.

Wie is Daafi?

Mijn volledige naam is Daafi Ali. Ik ben 76 jaar en woon al 40 jaar in Almere, Stedenwijk Midden. Ik heb drie kinderen: 2 dochters en een zoon. Ze hebben allemaal goed gestudeerd, ik heb ook een ingenieur in huis. Ik ben nu opa van 6 kleinkinderen: 5 kleinzoons en een kleindochter. Ik heb altijd als ondernemer gewerkt en ben eigen baas gebleven. Men moet goed begrijpen dat je niet altijd kan blijven wachten op een baas. Neem je eigen initiatief en werk hieraan.

Hoe is de reis geweest van het ondernemer zijn?

Ik heb van 1986 tot 1992 een Islamitische Slagerij gehad in het winkelcentrum van Almere Stad. In 1996 ben ik op de markt begonnen met leren jassen. Verder heb ik het assortiment in de loop der jaren uitgebreid met andere lederwaren zoals tassen, portemonnees en riemen. U kunt ook meer over mij lezen op de website van Almere Centrum.

Ik ken u al sinds 1986 van de slagerij. Ik bezocht graag uw winkel samen met mijn zoon die nog twee jaar was. Ik ken u als een man die heel vriendelijk is en je altijd begroet met een glimlach op zijn gezicht. Hoe houdt u het zolang al succesvol?

Het geheim van ondernemer zijn is kennis. Zonder kennis kan je geen ondernemer zijn. Je moet je product goed kennen en hier affiniteit mee hebben. Om je product en bedrijf staande te houden moet je blijven leren. Ik heb ongeveer 20 jaar geleerd in Nederland, diverse diploma’s behaald zoals mijn SPD, en praktijkdiploma’s Engels, Frans en Nederlands. Het leren is een constante proces bij het ondernemer zijn. In Almere kan je ook veel cursussen gratis volgen.

Waar haalt u de energie en inspiratie vandaan.

Je moet heel zuinig zijn op je lichaam. Zorg goed voor je lichaam, ik gebruik geen alcohol en drugs. Je moet goed leren om te gaan met stress. Stress is de grootste oorzaak voor het achteruitgaan van je gezondheid. Let vooral hierop en zorg ervoor dat je weinig last hebt hiervan.

Wat is uw boodschap aan de klant.

Ik heb eerlijk waar van goede kwaliteit. Ik ben eerlijk en transparant en ik doe altijd mijn best om de klant naar tevredenheid te helpen. Ik heb af en toe ook de burgemeester als klant en die moet ik ook tevreden houden, zodat hij mijn klant blijft.

*Kort geleden heb ik twee leren riemen gehaald bij Daafi en hij heeft extra gaten in de riemen gemaakt voor mij. Ik moest terug omdat één riem nog te groot was. Heel geduldig en vriendelijk is dit voor mij opgelost.

Daafi’s tips en boodschap aan de jongere.

De filosofie van handel is apart, de mens moet kennis hebben. Zonder kennis kan je niet verder en heb je geen handel. Blijf dus leren. Het is nu een gouden tijd voor jullie. Alles staat klaar en is klaargezet. Maak er gebruik van. Ik heb heel hard moeten werken. Ik had zelfs geen geboortedatum op papier staan en ik heb meer dan tien jaar zonder schoenen moeten lopen. Gelukkig ben ik goed terechtgekomen en ik ben blij dat de jongere het nu beter en gemakkelijker heeft.

Door Jane

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.