Vanaf dinsdag 12 maart vraagt het Expertisecentrum Mantelzorg van de VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorgcentrale Almere) twee weken lang aandacht voor Almeerse mantelzorgers, door het lanceren van de campagne: “ik zorg voor mijn moeder”. De VMCA wil hiermee meer bewustwording creëren rondom mantelzorg, zodat mantelzorgers zich (h)erkennen. Onderdeel van deze campagne is een film, waarvan het verhaal de kijker meeneemt tijdens een doorsnee dag in het leven van een mantelzorger.

Uit cijfers blijkt dat 18% van alle volwassenen in Almere mantelzorger is. Dit zijn bijna 30.000 Almeerders én dan hebben wij de jonge mantelzorgers van 4 t/m 18 jaar, nog niet eens meegeteld. Een totaal dat dus nog veel groter is en ook alleen maar zal toenemen. Door de vergrijzing, het feit dat mensen steeds langer thuis moeten wonen, tekorten in de zorg waardoor we vaker en langer voor elkaar moeten zorgen.

Het Expertisecentrum Mantelzorg van de VMCA richt zich op het (h)erkennen, informeren en waar wenselijk ondersteunen van al deze Almeerders. Het probleem is nu dat mantelzorgers zich te vaak niet als zodanig (h)erkennen, waardoor zij geen gebruik maken van de beschikbare informatie en ondersteuning. Ook de omgeving heeft niet altijd duidelijk wat mantelzorg nou precies is en welke impact het kan hebben op individuen en gezinnen.

Omdat mantelzorg iets is wat iedereen (indirect) raakt, lanceert de VMCA de bewustwordingscampagne: ‘Ik zorg voor mijn moeder’. Het Expertisecentrum Mantelzorg van de VMCA heeft samen met Studio Frameworks een indringende film gemaakt over een doorsnee dag in het leven van een mantelzorger. Laat je meenemen in het verhaal van Vanessa en haar gezin. Vanessa is mantelzorger voor haar moeder die niet alles meer zelf kan. De film neemt je mee in een dag uit haar leven en je ziet hoe de drukte toeneemt: regelen, werken, dochter, samenwerken, zorgen maken en weinig aan jezelf toekomen.

Zorg jij voor iemand? Of heb jij een goede vriend(in), familielid of collega die voor iemand zorgt? En welke impact heeft dat op jou of op hen? Hoeveel ballen zijn er hoog te houden, ben je op de hoogte van de regelingen, activiteiten en ondersteuning die er zijn voor mantelzorgers? Bekijk de film en stel al jouw vragen via de website van de VMCA: www.vmca.nl.

Door De Redactie

Het mooie van deze krant is dat hij niet alleen gemaakt is voor Stedenwijkers, maar ook door Stedenwijkers. Alle redactieleden wisselen elkaar af met het schrijven van het voorwoord. Kim draagt haar steentje bij als eindredacteur en op het gebied van natuur in de wijk. Hanna zorgt voor de website en deelt haar lekkerste recepten. Patrick is als coach geïnteresseerd in mensen en schrijft daar over. Ook schrijft hij als wijkveteraan over onze wijk.