Op 25 oktober is het de Dag van de Kunstenaar. Doel is om kunst en vooral beginnende kunstenaars te inspireren en te promoten.

Wie dat een mooi initiatief vindt is Jearmeline Anita (49), woonachtig in Stedenwijk.

Jearmeline schildert sinds een jaar en is van plan zich vele technieken eigen te maken in de kunst. Haar toekomstplannen zijn workshops geven, les geven en eigen werk verkopen.

Haar naam is in Almere niet onbekend. Samen met de groep Caraibische kunstenaars heeft ze het schilderij ‘Queen of the night’ gemaakt wat buiten bij het ziekenhuis hangt bij de Flower Power Walk Expositie, in het kader van de Floriade.

Als kind op Curacao geboren en op jonge leeftijd naar Nederland gekomen was ze al creatief en altijd bezig met tekenen en knutselen. Op de basisschool bij het vak handenarbeid zag de docent haar talent en adviseerde daarmee door te gaan. Dat is er toen niet van gekomen, ze heeft een opleiding gevolgd in boekhouding en administratie.

Inmiddels in Almere woonachtig en met 3 kinderen moest ze vanwege een nare ziekte stoppen met haar reguliere werk. In die donkere periode ontmoette ze op een verjaardag Majeed Saeeyan die een atelier heeft waar hij schilderlessen geeft. Daar heeft Jearmeline afgelopen jaar haar kennis opgedaan van het schilderen volgens 17e- eeuwse technieken.

Omdat ze elke dag moet leven met pijn voelt ze rust en vreugde als ze schildert. Ze zit helemaal in een schilderij en vergeet alles om haar heen. Het schilderen is ‘healend’ voor haar.

Haar eerste schilderij was een schilderij met daarop een huisje met palmbomen en de blauwe zee van Curacao.

Ze schildert graag dingen uit haar geboorteland zoals haar 4e schilderij de kleurrijke huisjes van Curacao.

Verder schildert ze bloemen en landschappen. In de toekomst wil ze ook portret leren schilderen.

Wie denkt dat ze alleen schildert heeft het mis. Ze heeft veel creativiteit in huis waarbij ze verschillende hobby’s heeft voor invulling van haar dagen zoals decoupage (flessen en potten opleuken) , decoraties voor taarten, kan geweldig koken en bakken, doet aan plotteren (het bedrukken en stickeren van diverse producten en textiel), muurschilderingen en bruidsboeketten en bruidsbedankjes. Van elk materiaal knutselt ze wel iets. Helaas geeft haar ziekte wel beperkingen dus elke dag moet ze afwachten hoe ze zich voelt en wat ze kan doen om haar dag invulling te geven.

Op de Dag van de Kunstenaars zou ze het geweldig vinden als op die dag in de stad alle ateliers open zouden zijn en alle kunstenaars open dag zouden houden.

In welke stijl iemand schildert is, zegt ze, is niet van belang. Ieder schilderij is voor de kunstenaar en de kijker een belevenis en roept iets op.

Wie naar haar schilderijen kijkt ziet daarin haar Curacaose roots maar ze sluit niet uit dat ze ook schilderijen gaat maken die een heel andere sfeer ademen. Ze heeft nog veel te ontdekken in de schilderkunst.

Jearmeline Anita, een naam om te onthouden.

Alle foto’s zijn aangeleverd