18 mei was ik op bezoek bij buurtlokaal BuurtSuper aan het Doetinchempad 27 bij Loes van Zoen. Vanavond is er voor het eerst na Corona weer een gezamenlijke maaltijd. Gado Gado staat er op het menu. Annemarie, een van de vrijwilligers, kookt vanavond.

Het is voor de hele buurt, voor iedereen, ouderen die alleen zijn, jongeren die van hun werk komen iedereen is welkom. Wat er over is, wordt rondgebracht naar mensen die een maaltijd kunnen gebruiken.

Er wordt naast de wekelijkse maaltijd op woensdag van alles georganiseerd door de BuurtSuper. Er zijn activiteiten voor kinderen, Ouder en Kind Inloop (OKI), koffieochtenden voor mensen die alleen zijn en behoefte hebben aan gezelschap en je kunt er naailes volgen. Ook zijn er af en toe projecten, zoals Artlab, Filmavonden en gameavonden voor jongeren staan op de agenda. Zomers is het ouder-en kindfestival op het Arnhemplein. Een leuk feitje is dat er tijdens de naailes vlaggetjes gemaakt worden voor het festival. Landelijke projecten, zoals Burendag, NL Doet, Clean-up Day, opschoondagen, buitenspeeldag, er wordt altijd meegedaan vanuit de BuurtSuper.

Foto aangeleverd

De BuurtSuper wordt gerund door de buurt, met als kartrekkers Vesna, Amina, Hanna, Kim en Loes samen met vrijwilligers.  Het buurtwerk begon zo’n 14 jaar geleden met de activiteiten in het buurtcentrum. De wijk veranderde in die tijd enorm, er kwamen diverse culturen bij elkaar, onderhoud werd er bijna niet meer gepleegd door de gemeente. Er moest iets gebeuren. Met medewerking van de gemeente, is het Arnhemplein, in samenspraak met de buurt opgeknapt en een fijne plek geworden voor alle bewoners, groot en klein. Met hulp van de gemeente en Ymere is er al jaren de BuurtSuper, en worden allerlei projecten opgepakt door en voor buurtbewoners.

Stedenwijk is een wijk met zo’n 75 nationaliteiten, die allemaal bijdragen aan de leefbaarheid van de wijk, zowel in positieve als negatieve zin. Ideaal zou zijn om als buurt de handen ineen te slaan om elkaar en zeker de nieuwkomers een helpende hand te bieden, zodat niemand buiten de boot valt. Bijvoorbeeld iemand die gezinnen die in de wijk komen wonen bij de hand neemt en het gezin wegwijs maakt en hulp biedt waar nodig. Mee naar de officiële instanties, helpen met moeilijke brieven etc. De BuurtSuper probeert actief te zijn bij hulpvragen uit de buurt.

Een mooie anecdote gaat over Een buurtbewoner. Loes kwam hem tegen, hij zat om een praatje verlegen. Eenmaal binnen bij hem bleek dat hij niets in huis had. Geen koffie, niets te eten. Hij had zelfs geef fornuis. Dus werd er door de buurt voor hem gekookt. Zijn huis werd opgeknapt door een fantastische buurtbewoner, en als klap op de vuurpijl heeft de buurt ook nog 2 zussen en een broer van hem gevonden. Dat was een mooie hereniging, daar was iedereen blij mee.

De vrijwilligers van de BuurtSuper zien het als hun roeping om mensen te helpen. Samendoen, daar gaat het om.

De BuurtSuper wordt gedragen door 6 vrijwilligers in de basis en daarnaast zijn er buurtbewoners die spontaan komen meehelpen bij éénmalige activiteiten. Lijkt het je leuk om ook vrijwilliger te worden bij buurtlokaal BuurtSuper, dan ben je van harte welkom.

Voor meer informatie:

Amina: 06-28274676

Loes:   06-22977411

www.buurtsuperstedenwijk.nl of via Facebook

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!