Elk jaar, op 6 mei, wordt Internationale Anti-Dieet Dag gehouden. Deze dag is in 1992 in het leven geroepen doordat een 15-jarig meisje zelfmoord pleegde omdat ze niet voldeed aan het beeld dat ons door de media wordt voorgeschoteld. Helaas zijn eetstoornissen een groot probleem en raken kinderen, vooral meisjes, op steeds jongere leeftijd geobsedeerd door hun uiterlijk en gewicht.

En niet alleen kinderen. Helaas komen er ook steeds meer volwassenen bij met een ongezonde relatie met eten. Op deze dag staat we even stil bij het feit dat iedereen er mag zijn en dat een gezonde levensstijl, met een gebalanceerd voedingspatroon, veel beter is dan een dieet. En in zo’n levensstijl is er ook plek voor iets lekkers.

Daarom deel ik voor deze anti-dieet dag het recept voor de heerlijke authentieke New York style cheesecake (Bron: okokorecepten.nl). Dit recept is voor 12 personen. Meer dan genoeg om te delen met de mooie mensen om je heen.

Nodig: Een springvorm van 22 cm
Ingrediënten:
Voor de korst:
 180 gram verkruimelde Mariabiscuitjes
 90 gram boter (gesmolten)
 20 gram fijne tafelsuiker
Voor de kaascrème:
 540 gram zachte roomkaas (Philadelphia of Mon Chou)
 160 gram fijne tafelsuiker
 Een halve theelepel zout
 40 gram bloem
 De geraspte schil en het sap van 1 citroen
 360 ml crème fraîche (vetgehalte 30%)
 5 middelgrote eieren
 1 eidooier
 Een halve theelepel vanille-essence
Voor het glazuur (optioneel):
 225 ml crème fraîche
 2 eetlepels fijne tafelsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C (hete lucht).
Meng voor de korst de verkruimelde biscuitjes met de suiker en gesmolten boter. Druk dit mengsel in een met boter ingevette springvorm van 22 cm doorsnee. Druk de korst met de bodem van een glas stevig aan. Bak 15 minuten in de oven. Neem de voorgebakken korst uit de oven en zet de oven op 225 °C.

Klop de ingrediënten voor de kaascrème in de opgegeven volgorde van de ingrediëntenlijst tot een glad mengsel. Vet de springvorm in met boter en giet de kaascrème over de korst. Bak de cake 10 minuten in de oven. Zet de oven (zonder de ovendeur open te maken) op 120 °C en laat nog 1 uur en 15 minuten bakken. De crème moet in het midden nog iets trillen. Klop voor het glazuur de crème fraîche met de suiker. Neem de cheesecake 15 minuten voor het einde van de baktijd uit de oven. Neem een metalen spatel en bestrijk de bovenkant met het glazuur. Zet de cheesecake dan terug in de oven en laat nog even verder bakken.

Laat afkoelen en zet de cheesecake dan minstens 4 uur in de koelkast. Tip: Voor deze klassieke cheesecake zijn er maar twee belangrijke regels: vet de wand van de vorm met boter in NA het voorbakken van de korst en neem de cake uit de oven als het beslag in het midden nog trilt (niet helemaal gaar is).

Foto: Pixabay