Op 23 januari is het de Internationale Dag van het Handschrift

Waarom deze dag

Een handschrift is maar een handschrift zou je denken. Tijdens de Internationale Dag van het Handschrift staan we stil bij hoe belangrijk het met de hand schrijven nog steeds is. Deze dag is ook bedoeld ter herinnering aan de geboortedatum van John Hancock: hij was de eerste persoon die de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekende.

Ondanks dat we veel met de computer en de mobiele telefoon werken wordt het handschrift nog dagelijks gebruikt: even een boodschappenlijst of een notitie met de hand. Het is ook zo dat als je je planning met de hand schrijft dit beter tot zijn recht komt. Het doorstrepen van de gedane punten op de lijst geeft heel veel voldoening.

Een met de handgeschreven planning ’s avonds geschreven voordat je naar bed gaat geeft je hersenen de stimulans om goed wakker te worden en weten wat je precies gaat doen de volgende dag. Het zorgt voor een goede ritme en een goede routine. Je kan aan het einde van de dag je planning herzien en weer een nieuwe planning maken voor de volgende dag(en), week, maand etc. Het geeft veel rust in de hersenen omdat je de taken overgeeft aan het papier. Ze blijven je als het ware niet ‘najagen’ in je hoofd.

Tijdens het schrijven worden namelijk de verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd. Echte hersengymnastiek dus! Door met de hand te schrijven, dwingen we onszelf om goed na te denken over wat we schrijven; onze hersenen maken snel een plan van aanpak wanneer we aan een tekst beginnen. Wanneer je een gesproken tekst opschrijft, filter je onbewust de belangrijke woorden eruit. Ook helpt het opschrijven in eigen woorden je om beter samen te vatten en te parafraseren.

Schrijven is beter onthouden
Met een handgeschreven tekst activeer je dus meerdere onderdelen van het brein. Het effect hiervan is dat je de informatie beter onthoudt. Wanneer je een nieuwe taal onder de knie wilt krijgen, is schrijven dus essentieel. Zeker bij het leren van een nieuwe taal, waarbij het nog spannend kan zijn om deze spreken, is het waardevol om woorden of kleine zinnetjes op te schrijven en ze een aantal keer te lezen. Schrijven is de ideale manier om te oefenen met werkwoordconstructies en je woordenschat te vergroten. Hierdoor onthoud je nieuwe woorden beter, waardoor je deze later makkelijker kunt gebruiken tijdens het spreken van de taal.

Het loont dus om te blijven schrijven!

Je eigen handschrift is de authentieke afdruk van jezelf

Foto van Pexels via Pixabay

Door Jane

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.