Het Holifeest

Op vrijdag 18 maart 2022 vieren wij het Holifeest. Het Holi – of Phagwafeest wordt ieder jaar aan het begin van de lente gevierd. Voor veel Hindoes is Holi een nieuw begin en is het hun nieuwjaarsfeest. Holi staat symbool voor de overwinning van het Goede op het Kwade, maar ook voor gelijkwaardigheid en verbinding. Omdat iedereen gekleurd is met verschillende kleuren poeder en gekleurd water (abir) zie je geen verschillen meer tussen religie en afkomst. Vreugde, wederzijds respect en tolerantie maken deze dag ieder jaar onvergetelijk.

Het verhaal achter het Holifeest

Het Holifeest is gebaseerd op een eeuwenoude mythe uit de Hindoestaanse traditie. Het gaat over de koning, zijn zoon en zijn zus, de heks Holika. Eens leefde er een gemene koning. Hij heette Hiranyakashipu. Hij vond zichzelf belangrijker dan alle Goden. Hij had een zoon Prahalad die echter de God Vishnu aanbad. Dat vond de koning verschrikkelijk. Daarom wilde hij zijn zoon doden. Dat wilde maar niet lukken, want hij werd beschermd door de God Vishnu. Hij probeerde hem van de rotsen af te gooien, dood te laten steken met een speer en ga zo maar door.

Omdat het maar niet wilde lukken, kwam de gemene heks Holika naar de koning om hem te helpen. Ze stelde voor om zichzelf samen met Prahalad samen op de brandstapel te zetten. Wat Prahalad niet zou weten, is dat de heks een onbrandbaar kleed aan zou doen. Toen in diezelfde maand de heks samen met Prahalad op de brandstapel werd gezet voor het volk, gebeurde precies het omgekeerde. De heks werd verbrand ondanks het onbrandbare kleed en Prahalad werd gered door God Vishnu.

God Vishnu veranderde zich vervolgens in een mens in leeuwen gedaante, genaamd Narasimha. Toen verscheurde hij koning Hiranyakashipu. Het hele volk was blij dat de gemene koning was verslagen en er nu een goede koning kwam.

Voorafgaand aan de Holiviering wordt er ieder jaar een brandstapel gemaakt van takken. De heks Holika ( het Kwade) wordt symbolisch verbrand, terwijl Prahlad overleeft en hiermee ook het Goede (Holika Dahan).

De geschiedenis

Het Holifeest heeft haar oorsprong in India en wordt al eeuwen gevierd. Vanuit India is Holi in 1873 meegegaan naar Suriname, waarna Holi meer dan 60 jaar geleden is meegereisd naar Nederland. Als Hindoeschool hebben wij naast het lesgeven ook als taak om onze culturele erfenis door te geven aan onze leerlingen, zodat dit weer aan de volgende generaties wordt doorgegeven. Het Holifeest is een onderdeel van deze erfenis.

Lentefeest

Holi wordt aan het begin van de lente gevierd. Als na een lange koude periode de zon na tijden weer in volle glorie haar gezicht laat zien, de planten weer knopjes en bloesems krijgen en gaan bloeien en jonge dieren worden geboren.

Dit maakt ons vrolijk. De natuur krijgt weer kleur. En net als de natuur aan het begin van de lente dat doet, beginnen wij mensen ook opnieuw met een leven waar positiviteit het uitgangspunt is. Dit geven wij ook mee aan onze leerlingen. Wij maken aan het begin van de lente een lentewandeling, waarbij de kinderen kennismaken met de aspecten van dit prachtige seizoen.

Holiviering op de Shri Ganeshaschool

Holiviering op de Shri Ganeshaschool

Het Holifeest kenmerkt zich ook door zang, dans en door zoete en hartige versnaperingen. Deelnemers aan het Holifeest zingen op deze dag chautaal (een traditionele zang die alleen tijdens Holi wordt gezongen). Op de Shri Ganeshaschool oefenen onze leerlingen weken van tevoren chautaal. Dit brengen ze op de viering van Holiviering ten gehore.

Naast het zingen van chautaal dansen onze leerlingen op vrolijke Bollywood liedjes en worden er gedichten voorgedragen.

Traditiegetrouw spelen de leerlingen van groep 8 het verhaal achter het Holifeest na waarbij Holika het Kwaad voorstelt en Prahalad het Goede. Op vrijdag 18 maart as. gaan onze leerlingen optreden voor hun ouders en andere genodigden. Na de optredens mogen de leerlingen elkaar besmeuren met kleurrijke poeder en/of parfum. En natuurlijk zijn alle buurtbewoners ook uitgenodigd om dit vreugdevolle en kleurrijke feest met ons mee te vieren.

Tijdens het Holifeest wenst men elkaar ´Subh Holi´, een fijne en gezegende Holi toe

Shri Ganesha School
Regentesseweg 1
1312 AA Almere
036- 5232514 \
06-34550615
 info@shriganesha.nl 
http://www.shriganesha.nl