Hoe we het plannen weet ik niet, maar het was wederom een druilerige middag toen ik aankwam bij de tuinvereniging. Dit keer ontmoette ik niet alleen Jan, maar ook Cary en Jakob. Met z’n drieën strijden deze helden al een aantal jaar tegen de verspreiding van de reuzenberenklauw in Stedenwijk. Geen onbelangrijk werk, want deze exoot overwoekert alle inheemse soorten en dit gaat ten koste van de biodiversiteit. 

Een middag per week gaan ze eropuit om elke keer op een ander plekje in Stedenwijk de reuzenberenklauw met wortel en al te verwijderen. Ze vertellen me dat het belangrijk is om de wortels te verwijderen, anders blijft de plant terugkomen. Het is ook belangrijk om dit te doen voordat de plant zaad zet. De plant verspreidt veel zaden en als dat eenmaal gebeurd is, dan is het dweilen met de kraan open.

Dus gaan we deze druilerige middag op pad met handschoenen en schep, om ons steentje bij te dragen aan het behoud en de verbetering van de biodiversiteit in Stedenwijk. Ze nemen me mee naar een stukje oever aan de Veeregracht, vlakbij Sportpark De Korver. Hier waren ze de week ervoor al begonnen, dus we gaan het vanmiddag afmaken. Hieronder een fotoverslag van onze middag reuzenberenklauw bestrijden.

Van voor naar achter: Jakob, Cary en Jan, hard aan het werk. Het is niet makkelijk om de dikke wortels van de plant uit te graven. ‘We graven meestal drie kwartier, dan nemen we een kwartier pauze, om vervolgens nog drie kwartier verder te gaan. Het is hard werken, maar je bent ook lekker in beweging en in de buitenlucht.’ Aldus, Jan.

Zelfs de kleine kiemplantjes hebben al behoorlijk grote wortels, daarom is het belangrijk er vroeg bij te zijn. Hoe groter de plant, hoe lastiger om hem uit te graven.

Een voorbeeld van de wortels van een grotere plant. Het is belangrijk om de hele wortel uit te graven, als er een stukje in de grond blijft zitten kan daar weer een nieuwe plant uit groeien.

Na een middagje zwoegen, is de oogst van een klein veldje al gauw 20 kg aan wortels.

De zakken met wortels laten ze in het bos liggen tot het volgende jaar. Zo kunnen de wortels composteren waarna de compost weer wordt uitgestrooid als voeding voor de planten.

Lijkt het je leuk om ook een keer mee te helpen? Of om op een andere manier actief te zijn voor de natuur in Stedenwijk. Kijk dan eens op de website van het collectief Stedenwijk-Zuid groen: https://stedenwijkzuidgroen.nl/

Dit was het derde en laatste deel van het drieluik ‘Met Jan’. Het was mij een waar genoegen om kennis te maken met deze enthousiaste natuurliefhebbers, Ik heb veel geleerd en ik denk dat we bij de Stedenwijker nog vaker van ze zullen horen.

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.