De kabelbaan boven de snelweg maakte mij heel nieuwsgierig, dus besloot ik op een mooie zondagmiddag samen met mijn dochters een bezoek te brengen aan de preview van de wereldtuinbouw tentoonstelling De Floriade. Ik wilde graag gaan kijken wat er al allemaal te zien was op het 60 hectare tellende terrein. Als enthousiaste, nieuwe inwoner van Almere vind ik het heel bijzonder dat de wereldtentoonstelling die 1 x per 10 jaar in Nederland plaatsvindt volgend jaar in Almere is.

De boot gemist
Het was de zondag dat de triatlon in volle gang was. Daardoor konden wij, als onervaren nieuwkomers in Almere, de boot helaas niet vinden. We zijn meerdere keren heen en weer gelopen van de bierfabriek tot aan de achterkant van het ziekenhuis langs het weerwater, maar tevergeefs. We konden de plek vanwaar de boot vertrok niet vinden.
Dat was wel jammer, want ik had het terrein ook graag vanaf het water zien liggen. Bovendien heb ik vernomen dat op de boot de bijzondere geschiedenis van het ontstaan van Almere werd verteld.
We pakten de auto en reden naar het terrein toe, om alsnog te genieten van een rondleiding over het terrein.

De opzet van de Floriade
We maakten een wandeling over het terrein en kregen informatie over de rechthoekige verkavelingsstructuur en het arboretum waar bomen zoveel als mogelijk op alfabetische volgorde geplant zijn.
We leerden over Utopiaeiland, verschillende initiatieven rondom voedselvoorziening en kringlooplandbouw tussen bomen en struiken. We zagen hopstruiken waar de hop voor de Almeerse biertjes vandaan komt en walnootbomen. Ook worden er aardappels en wortels verbouwd voor de voedselbank in Almere en we namen een kijkje in het voedselbos van eetbare planten en kruiden.
Ook werd verteld over de tweedelevenbrug, de brug die voor het grootste gedeelte is gemaakt van onderdelen van een andere brug en nu gebouwd is als fiets- en voetgangersbrug over het weerwater.
En natuurlijk maakten we ook een ritje in de kabelbaan die op 35 meter boven de grond over een lengte van 850 meter in vogelvlucht een prachtig uitzicht over het terrein in aanbouw gaf.
In het bezoekerscentrum kregen we met een film en mooie foto’s een fantastisch voorproefje van the making of en wat we kunnen verwachten op De Floriade te zien.

Hortus
Ik weet dat niet iedereen even enthousiast is over de komst van De Floriade, maar ik vind het wel mooi dat na de Expo op die plek een mooie autoluwe, groene wijk ontstaat. Alle wegen van de stadswijk grenzen aan de groenstroken van het arboretum. Pas achter dat groen komen de woningen.

Praktische informatie
De Floriade is open vanaf 14 april 2022 tot en met 9 oktober 2022. De openingstijden zijn dagelijks van 10.00 u. tot 19.00 u. Je kunt losse tickets kopen maar ook een pas waarmee je onbeperkt toegang hebt tot de expo.
Kijk voor actuele informatie op floriade.com

Poll
Praat mee als lezer van De Stedenwijker en geef je mening over De Floriade in onze poll. (Op de hoofdpagina van de website).

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!