Op zoek naar de volgende interessante Stedenwijker kom ik tot de ontdekking dat mijn achterbuurvrouw staat aangeschreven als een bijzondere vrouw.

Katja Urban is biografe, schrijfster en schrijfcoach. Ze tekent verhalen op van mensen en/of begeleid mensen die hun verhaal willen delen met kinderen, kleinkinderen, lotgenoten, klanten of in nog grotere kring. Heel gewone verhalen, maar ook verhalen over oorlog, incest, kanker, verlies en natuurlijk ook over dingen als 30 jaar zakelijk succes of rode draden tussen generaties en nog veel meer. De één wil een roman, de ander een biografie, de volgende een fotoboek met gedichten, een speech, vertelling of nog iets creatievers.

’Van verhalen als vlucht…

Het begon bij een klein Indisch meisje in een gezin van ouders die als kleuters de oorlog in de Jappenkampen in Indonesië doorbrachten. Na de oorlog emigreerden ze naar Nederland. Katja’s moeder werd opgevoed bij haar socialistische Hollandse familie. Die angst in hun jeugd, de opvoeding die ze genoten en de Indische zwijgcultuur maakte hen tot de ouders die ze waren. Haar vader kon prachtige verhalen vertellen, maar was in de opvoeding vaak afwezig. Zijn woede-uitbarstingen hadden echter wel impact. Toen Katja nog jong was, gingen haar ouders scheiden en Katja vluchtte in spannende fantasieverhalen. Haar zorgzame moeder nam de opvoeding voor haar rekening. De kleine Katja leerde van haar vader haar gevoel weg te drukken en overleefde op ratio door heel erg hard haar best te doen op school. Ook zij kreeg daardoor nachtmerries, gevoed door faalangst en haar drang aan de hoge verwachtingen te voldoen, die ze haar intellectuele ouders toedichtte. Toen al!

Ze hadden het niet zo breed thuis. Dat maakte dat Katja voor zichzelf een goede baan wilde. Ze volgde een opleiding HEAO Communicatie om het verhalen vertellen dat in haar bloed zat toch nog wat ruimte geven.

Als stagiaire moest ze een financieel jaarverslag van een verzekeraar presenteren. Ze besloot dat ze haar financiële kennis moest bijspijkeren. Maar nog vier jaar studie zat er echt niet meer in.

Katja vond een studie op private universiteit Nyenrode, waar je in anderhalf jaar je doctoraal bedrijfskunde kon behalen. Het VSB Fonds loofde daar beurzen uit aan ambitieuze en getalenteerde studenten. Katja won deze beurs!

Op Nyenrode moest ze intern. De harde, corporale cultuur op de universiteit en de ontgroeningen, gaven Katja het gevoel dat haar nachtmerries werkelijk werden. Wederom onderdrukte Katja haar gevoelens en wist de tijd door te komen met louter rationeel handelen.

Via je eigen verhaal ontdekken…

Na Nyenrode richt Katja als rechterhand van professor Bomhoff samen met hem een bureau op als concurrent van het Centraal Plan Bureau. Bureau Nyfer. Het lukt, maar het is heel hard werken.

“De Indische cultuur zit in je, het zit in alles verweven,” mijmert Katja. Van de Indische buffetkast die je nog in huis hebt en de liefde voor Indisch koken tot aan de gevolgen van ‘geen nee’ kunnen zeggen, waar de Indische cultuur zo om bekend staat. Door dat ‘geen nee’ kunnen zeggen, de opgebouwde spanning bij Nyenrode en het harde werken voor de stichting raakt Katja overspannen. Dan komt ze bij een lotgenotengroep voor mensen met een Indische achtergrond en vallen de schellen van haar ogen.

Ze ziet plots de verbanden, ze begrijpt hoe reacties op heftige emoties van generatie op generatie doorwerken in het leven. Ze ziet hoe haar ouders met hun kampsyndroom omgingen en hoe zij nu nog omgaat met vergelijkbare situaties in haar leven. Katja ziet hoe ze heeft overleeft door puur rationeel beslissingen te nemen in plaats van haar gevoel daarin mee te nemen .

Naar het verhaal van ‘mens worden’.

Katja besluit uit de harde zakenwereld te stappen en naar haar gevoel te luisteren. Ze begint te werken in de keuken van een Indisch restaurant. Dat doet ze jaren en ze geniet van haar kookhobby en de Amsterdamse down-to-earth mentaliteit in de keuken.

Tot haar zoon komt. Dat is het moment dat ze besluit haar oude passie, verhalen vertellen, weer op te pakken. Ze heeft eerder het leven van haar vader en diens broers en zussen met succes opgetekend en met haar communicatieve opleiding en haar studie op Nyenrode heeft ze een gegronde basis om voor zichzelf te beginnen als biograaf.

En zo geschiedde.

Heden ten dage is Katja succesvol als biografe, schrijfster en schrijfcoach. Naast het optekenen van levensverhalen of coaching. Daarbij geeft Katja diverse workshops in de vorm van schrijfcafé’s. Verder heeft Katja diverse boeken en talloze mooie artikelen geschreven.

Meer informatie over de projecten en workshops van Katja Urban kun je vinden op www.woordenoverleven.nl

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!