In 2016 hebben de Verenigde Naties besloten dat 2 mei voortaan de Dag van de Tonijn is. Dit voornamelijk om mensen bewust te maken van het feit dat de tonijn best weleens op de lijst van bedreigde dieren terecht zou kunnen komen als de overbevissing doorgaat.

Op dit moment gaat het goed met de tonijn maar op 2 mei staan we even stil, bij deze wat het zou betekenen als we deze prachtige vis in de toekomst zouden moeten missen. Persoonlijk ben ik gek op tonijn. Zowel uit blik en verse tonijnsteak. Daarom wil ik ter ere van deze dag en deze heerlijke vis, twee recepten met jullie delen.

Tonijnsalade

Wat heb je nodig?

3 blikjes tonijn (in water of olie)
1 potje kleine kappertjes
1 rode ui
mayonaise
peper en zout

Laat de tonijn uitlekken, doe het in een ruime schaal en roer los. Snipper de rode ui en laat ook de kappertjes uitlekken. Voeg de ui en de kappertjes toe aan de tonijn. Doe er naar smaak mayonaise, peper en zout bij en schep om tot alles gemengd is. Dit is heerlijk op brood of toast maar ook lekker op een blaadje Little Gem Sla.

Tonijnsteak

Foto’s: Pixabay

Wat heb je nodig?

Per persoon een tonijnsteak van ongeveer 150 gram. (De ideale dikte is ongeveer 3 cm).
Peper en zout
Olijfolie om in te bakken
1 citroen
Een koekenpan of een grill

Haal de steak een half uur voor je hem gaat bakken uit de koelkast.

Let op: Als je een grillpan gebruikt om de in te bakken, dan moet je de tonijnsteak insmeren met de olie, niet de olie in de pan schenken (gebruik je een koekenpan dan kan het wel).

Neem een koekenpan en maak een scheutje olijfolie heet. Dep de steak droog met keukenpapier. Bak hem 60 tot 90 seconden per kant. De tonijnsteak is dan nog mooi rosé van binnen. Haal de steak uit de pan en strooi er wat peper en zout erover. Meer heeft hij echt niet nodig. Als je een iets meer kruidige smaak wil, kun je er nog wat teriyaki saus en wat sesamzaadjes overheen doen.

Serveer de steak met een partje citroen.
Tonijnsteak past eigenlijk wel bij alles. Noodles, rijst, pasta, krieltjes. Ik vind het persoonlijk erg lekker met tomaat.

Laat je fantasie de vrije loop en maak je eigen gerecht met deze heerlijke vis.

Eet smakelijk!!