Een bosje gras

Gras. Het is overal om ons heen. We lopen erop, liggen erin. Als kind lag ik op mijn buik in het gras op zoek naar klavertjes vier. Als moeder rol ik met mijn kinderen de grasheuvel af. We houden picknicks in het gras. We voetballen op gras. We eten gras (ja echt, graan is gras). De geur van gras is mijn favoriete geur, vooral als het net gemaaid is, en het heeft geregend. Het kan ook decoratief zijn. Het bosje gras op de foto hierboven heeft een week bij me op tafel gestaan, Gras is heel belangrijk in ons leven. Gras is een groen veldje voor de deur, maar heb je enig idee hoeveel soorten gras er in zo’n veldje staan?

Zoals ik al schreef, graan is gras. Maar ook riet is gras, en bamboe. En in een klein grasveldje voor de deur, kunnen ook zo maar tien verschillende soorten gras staan. Een snelle inventarisatie van het grasveldje voor mijn deur, op het Arnhemplein, leverde een paar mooie soorten op. Hieronder een paar foto’s om te laten zien hoe mooi en verschillend de grassen zijn.

Veldbeemdgras
Kropaar
Zachte dravik
Gestreepte witbol
IJle dravik
Kruipertje

Grassen zijn bloeiende planten, dit weten hooikoortspatienten waarschijnlijk maar al te goed. Sommige grassen bloeien in het voorjaar, zoals de grassen die ik tegenkwam op mijn tochtje. Maar andere grassen bloeien de hele zomer en sommige grassen bloeien pas in augustus. Als je de kans hebt om met een loepje of een vergrootglas naar het gras te kijken moet je dat zeker een keer doen. De grasbloemetjes zijn heel klein, maar ook heel mooi om te zien. Op de foto hieronder zie je de bloemetjes van het veldbeemdgras.

Bloemetjes van veldbeemdgras door een loep

Hoewel gras een hele belangrijke rol in ons leven speelt, is het als plant denk ik toch een beetje ondergewaardeerd. Dus wanneer u de volgende keer op blote voeten door het gras loopt (en dit is naar mijn bescheiden mening de beste manier om door het gras te lopen), sta er dan eens bij stil. Bekijk het eens. Probeer de verschillende soorten te ontdekken. Geef ze een mooie naam. Bewonder de bloemetjes. Ik denk dat ik maar weer even in het gras ga liggen, misschien vind ik ook nog wel een klavertje vier.

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.