Mijn buurvrouw Nina heeft bananenplanten in de voor- en achtertuin. Als ik uit mijn raam kijk dan geeft het mij een tropisch gevoel. Ik wordt er erg blij van en ik vind het heel fijn om ernaar te kijken. Ik vind het een wonder hoe de bladeren opengaan. Eerst is het blad opgerold in een koker en de volgende dag(en) is het open….

Deze planten blijven mij intrigeren. Tijd dus om een interview aan te gaan met Nina, onze Stedenwijkse plantenliefhebster.

Waarom heb je voor bananenplanten gekozen?

Vanwege hun tropisch effect, en omdat ik van planten met grote bladeren houd.

In welk maand/jaar heb je ze geplant?

De bananenplanten heb ik begin mei dit jaar geplant. Ik had hiervoor een rode bananenplant, maar helaas is deze niet winterhard. De ‘Red Tiger’ die ik begin mei 2022 heb geplant wel. Maar desondanks moet ik straks ook deze gaan beschermen.

Waar koop je de plantjes of heb je ze gekregen?

Neen gekregen heb ik ze niet. Ik koop mijn planten altijd direct bij de kweker. De bananenplanten heb ik als jonge planten van 25 a 30 cm gekocht bij MyPalmShop.

Ik zie steeds meer bananenplanten in de tuinen. Is het een nieuwe trend?

Nou, ik denk gewoon, dat steeds meer mensen aan het ontdekken zijn dat bananenplanten en palmen gewoon te planten zijn in ons Nederlands klimaat. En dat ook wij hier een beetje kunnen genieten van al dat groen en het tropisch effect. Het geeft je toch iedere keer als je thuiskomt weer een buitenlands of vakantie gevoel. Mij althans wel.

Hoe groot wordt een boom?

Ze worden in de tropen wel zo’n 3 a 4 meter hoog. Maar hier in Nederland worden ze bij goede verzorging ongeveer 2,5 a 3 meter hoog. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij het men is gelukt bij de oudere bananenplanten, om ze sterk en winterhard te krijgen en te kunnen genieten van planten die groter zijn geworden dan 3 meter. Maar dan moet je echt wel hele groene vingers hebben en veel tijd aan de planten besteden. De grond en de plaats waar deze geplant zijn is ook erg belangrijk voor een optimale groei.

Hoe moet je ze verzorgen?

Ik begin met water, water een nog eens veel water. Zo nu en dan bijmesten. Ik geef ze 2 x in het halfjaar wat mestkorrels en kalkpoeder en tussendoor 1 x per week voeg ik een beetje vloeibare mestvloeistof toe aan het water. Dit doe ik alleen vanaf het begin dat ze geplant zijn tot ongeveer oktober. Zodat zij goed sterk worden voor de winter. Want dan hebben zij rust nodig en door de kou stagneert de groei van de bananenplant een beetje. In de lente bij wat hogere temperaturen krijgt het weer meer pit en voeg ik ook weer mest toe. Verder doet de plant zijn eigen ding, en dat is stralen met zijn mooie grote groen/rode bladeren.

Zijn ze winterhard?

Ja tot max -18 graden. Maar om ze bij zulke temperaturen te laten overleven dien ik wel de bladeren weg te knippen en de stam heel laag af te zagen. En deze te mulchen. Mulchen doe ik met oude boombladeren die ik verzamel in de herfst gemixt met stro. Dit gaat over de stam heen met een zak wat lichtdoorlatend en waterdicht is. En als het echt rond de -15 wordt zet ik er zoals mijn bij vorige exemplaren een luchtslang bij voor de warmte.

Hoe blij ben jezelf met de bomen?

Wel Jane, net zo blij als dat ze jou maken wanneer jij naar ze kijkt, net zo blij maken ze mij ook. Hoe gek het misschien ook klinkt ze geven me een soort van rust al helemaal als ik het geluid van de wind tussen hun bladeren hoor. Dat is voor mij genieten.

Nina heeft ook lekkere zoete druiven in de tuin

Heb je nog tips voor het verzorgen van andere planten?

Enige tips wat ik heb: geef je planten wat van je tijd en liefde praat gerust met ze, je planten leven ook. En je ziet dankbaarheid terug door een mooie gezonde plant en als het nog even kan gaan ze zelfs voor je bloeien. Net zoals wij mensen en dieren liefde nodig hebben geldt dit ook voor onze planten. Vooral de exemplaren die eigenlijk vanuit een ander klimaat komen.

Ik krijg ook een babyplantje voor in mijn eigen tuin en aan de hand van alle tips hoop ik dat ik ze ook zo mooi kan houden.

Ja zeker krijg je een babyplantje. Al moet ik zeggen dat ze niet echt baby’tjes meer zijn. Ze zij zo hard gaan groeien dat ze nu al rond de 60 a 70 cm hoog zijn. Deze kan je als het ware al zien als kleuters. Het gaat je zeker lukken om er een mooie grote plant van te maken. En wellicht zelfs ook kleintjes volgend jaar te krijgen. Ze zeggen als je plant gelukkig met je is en geen stress heeft (want Jaaa planten kunnen ook stress hebben) dan geeft de plant je jonge scheuten of het gaat bloeien wat vaak niet iedereen lukt.

Maar jouw gaat het lukken en ik hou sowieso een oogje in het zeil.

Foto’s: Jane Sultan

Door Jane

Hallo mijn naam is Jane. Sinds mei 2021 heb ik mij aangesloten bij de redactie van onze digitale buurtkrant "de Stedenwijker". Ik woon al 37 jaar met heel veel plezier in Stedenwijk Midden. Veel opbouw, herstel en nieuwbouw meegemaakt in Almere en er valt altijd wat te beleven in Stedenwijk. Ik ben benieuwd en geïnteresseerd in mijn omgeving en ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage aan mijn wijk te leveren.