Op 11 oktober wordt de internationale Coming Out Day gevierd. Deze dag werd voor het eerst gehouden in 1988 in de Verenigde Staten, en is sinds 2009 ook in Nederland een jaarlijkse happening. Op deze dag wordt in veel landen over de hele wereld aandacht besteed aan het feit dat iedereen openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit mag uitkomen. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Helaas is dit nog niet voor iedereen vanzelfsprekend en het moment van uit de kast komen kan best heel spannend zijn. Veel gemeenten en provincies steunen op 11 oktober LHBTI mensen door de regenboogvlag uit te hangen en activiteiten te organiseren. Voor activiteiten in Almere kun je kijken op https://bureaugelijkebehandeling.nl/coming-out-week-2021/. Wij van De Stedenwijker willen ons steentje bijdragen via dit openhartige interview met onze eigen Meinke.

Op welke leeftijd kwam je uit de kast?

Ik kwam laat uit de kast, pas rond mijn 40e. Grotendeels omdat ik naar de kerk ging en er ingeprent werd dat het taboe is, en dat je naar de hel gaat. Wat jammer is, want God is zoveel meer dan dat. Door mijn tweestrijd zat ik wel in een soort van gat. Niemand om mee te praten, niemand om advies te vragen. Dit ging gepaard met een narcistische vriendschap, waardoor ik alle andere mensen in mijn leven buitensloot.

Wist je al langer dat je lesbisch was?

Ik had nooit eerder met het idee gelopen dat ik misschien wel lesbisch was. Ik hoorde mensen wel opmerkingen maken, en achter mijn rug om praten, maar ik ben in het verleden ook met mannen gegaan, dus zou ik zou mijzelf eerder als biseksueel omschrijven, hoewel ik niet van labels houd.

Hoe kwam je uit de kast, en vond je het moeilijk?

Ik ben eigenlijk een soort van uit de kast getrokken. Geen fijne ervaring. Het is iets heel persoonlijks en intiems, en mensen die zich ermee bemoeien hebben geen idee hoe dat voelt, als je ge-out wordt door een ander. Helemaal de manier waarop het bij mij ging was niet fijn. Het was fijner voor mij geweest als ik zelf die stap had kunnen nemen op het moment dat ik me veilig genoeg voelde.

Had je steun vanuit je omgeving?

Mijn directe familie en goede vrienden (die ik eigenlijk weggeduwd had) hebben mij enorm gesteund en daar ben ik ze ook enorm dankbaar voor. Sommige mensen in mijn omgeving weten het, anderen niet. Dat is voor mij niet belangrijk, ik loop er niet mee te koop, zeg maar. Dat maakt mij niet de persoon die ik ben en die mensen kennen.

Heb je tips voor Stedenwijkers die niet uit de kast durven komen?

Als tip wil ik meegeven: durf te zijn wie je bent, en wees trots, je bent zeker niet alleen. Probeer iemand te vinden met wie je kunt praten, dat is echt heel belangrijk. Zodat wanneer het wat moeilijk gaat, of als je bang bent, je er niet alleen voor staat. Ik sta open voor mensen die behoefte hebben aan iemand om mee te praten, iemand die luistert en eventueel advies kan geven. Mocht je dat willen, dan kan je me via de redactie een berichtje sturen.

We hopen dat eenieder die erover denkt om uit de kast te komen wordt geïnspireerd door dit interview en wij wensen iedereen een mooie Coming Out Day toe.

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.