De eerste maandag van oktober is de Internationale Dag van de Schoolbibliotheek. Deze dag is in 1999 in het leven geroepen om het belang van schoolbibliotheken te belichten. Zo spelen schoolbibliotheken bijvoorbeeld een belangrijke rol bij leespromotie onder kinderen. En er zijn, behalve fictieverhalen, ook altijd informatieve kinderboeken te vinden, over allerlei onderwerpen, waar kinderen dan weer over kunnen leren. Kortom, de schoolbibliotheek mag best eens in het zonnetje gezet worden.

Ter ere van de Dag van de Schoolbibliotheek heeft Sofia, kinderambassadeur voor De Nieuwe Bibliotheek en leerling van basisschool De Achtbaan in Stedenwijk, Raisa geïnterviewd. Raisa is leesconsulent voor de schoolbibliotheken van zowel De Achtbaan als De Driemaster.

Wat houdt je werk bij de schoolbibliotheek precies in?

In samenwerking met de leescoördinator op school zorg ik voor een diverse en aantrekkelijke collectie, zodat er voor ieder kind leuke boeken zijn en ze kennismaken met verschillende soorten boeken, zodat ze hun eigen boekensmaak ontwikkelen. Dankzij de enthousiaste ouders die helpen in de schoolbibliotheek, kunnen kinderen boeken lenen en ruilen. Wij bieden de ouders altijd een workshop aan, zodat zij de kinderen kunnen helpen bij het vinden van een geschikt boek voor hun leeftijd en welke boeken er zijn voor kinderen die het lezen wat lastiger vinden of meer uitdaging zoeken.

Iedereen weet dat lezen erg belangrijk is voor de woordenschat, begrijpend lezen, je inleven in een ander en het begrijpen en leren kennen van de wereld om je heen. Als kinderen met plezier lezen, gaan ze veel meer en dus beter lezen. Heel belangrijk is dat kinderen voldoende tijd krijgen om te lezen en te praten over boeken. 

Als leesconsulent adviseer en ondersteun ik de school in deze doorgaande lijn leesbevordering. Op dit moment zijn bijvoorbeeld veel scholen gestart met de Nationale Voorleeswedstrijd, nadat ik een workshop heb gegeven waarin we elkaar boekentips en voorleestips geven. De komende weken gaan ze in de klas aan elkaar voorlezen. Leuk om samen met je kind te oefenen met voorlezen en te praten over boeken, want voorlezen en voorgelezen worden blijft leuk en belangrijk, ook als ze al zelf kunnen lezen. 

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het leukst vind ik het inspireren van leerkrachten, kinderen en ouders, zodat ze met kleine praktische tips veel kunnen betekenen om kinderen met plezier te laten lezen. 

Wat is je favoriete kinderboek, en waarom?

Mijn favoriete kinderboekenserie is ‘Ridder Roa’ van Pim Lammers. Deze boeken gaan over prinses Roa (ridder Roa) die de strijd aangaat met een draak, struikrovers, heksen, trollen en tovenaars. Deze boeken vind ik leuk omdat ze origineel, grappig en verrassend zijn.

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.