Gözleme is een gevuld brood dat je bakt in een koekenpan. Deze gözleme is gevuld met spinazie en feta, maar je kan ook een andere vulling gebruiken. Heerlijk als snack voor de lunch of als bijgerecht. Het brood hoeft niet te rijzen en is snel te maken. Je moet wel even experimenteren met de juiste temperatuur om op te bakken: net warm genoeg dat het brood overal mooi gaar wordt. Het lekkerste zijn ze nog warm, net uit de pan. Dit recept is geïnspireerd door een instapost van Vegan Fixes. Het is het tweede video, dus even swipen als je het recept voor Korean Pancakes ziet (wat natuurlijk ook heel lekker en leuk is om te maken.)

Dit recept is voldoende voor acht broodjes.

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 1 cup lauwwarm water
 • 3 cups bloem
 • 1/2 tl zout

Voor de vulling

 • 400 gram verse spinazie
 • 1 ui, klein gesneden
 • Fijngesneden knoflook, naar smaak
 • 200 gram feta of andere witte kaas
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1 tl peper

Overig

 • Wat bloem om te bestuiven
 • Olijfolie om de broodjes na het bakken te bestrijken

Bereiding

Begin met het deeg. Voeg alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een grote kom. Eerst zal je meer roeren dan kneden, maar zodra het water en het meel gemengd zijn kan je gaan kneden. Doe dit vijf minuten. Dek het deeg dan af en laat het staan (ong. 30 minuten) terwijl je de vulling maakt.

Was de spinazie en dep dan goed droog. Snij de spinazie klein, verkruimel de feta en mix alle ingrediënten voor de vulling. Hoe kleiner alles gesneden is hoe beter. Je moet er makkelijk een balletje van kunnen rollen.

Verwarm de pan nu alvast voor. Je gaat steeds tegelijk één broodje in de pan bakken terwijl je de andere rolt en vult. Je gebruikt in de pan geen olie. Zet het vuur middelhoog en pas aan naar behoefte: is je eerste brood op plekken gaar en sommige niet, dan doe je het vuur iets lager en laat je hem langer in de pan.

Verdeel het deeg wat je gemaakt hebt in acht bolletjes. Maak nu het eerste broodje. Maak ruimte op je aanrecht en strooi wat bloem op het aanrecht, op je deegroller en handen zodat het deeg niet plakt. Rol het bolletje uit tot het heel plat is. Probeer de ronde vorm te behouden. Leg nu een grote eetlepel vulling op de helft van het ronde deeg. Vervolgens vouw je het deeg dubblel; over het halve gedeelte vulling heen. Druk aan bij de randjes.

Leg het halfronde gevulde broodje nu in de pan en laat met rust. Je kan na een minuutje het broodje een beetje verschuiven in de pan zodat het brood overal even gaar wordt. Als het goed is bolt de bovenkant van het brood op. Na een aantal minuten check je of het deeg gaar is. Dan draai je het broodje om en bestrijk je de gebakken kant met een klein beetje olijfolie. Herhaal bij de andere kant. Leg het gebakken broodje op een bord en bestrijk de tweede kant met een klein beetje olijfolie. Ondertussen heb je een nieuw broodje gevuld en leg je die in de pan. Herhaal zo tot je alle broodjes gemaakt hebt.

Afiyet olsun, eet smakelijk!

Door Hanna

Computernerd, kickbokser en moeder met een liefde voor plantaardig koken en Britse humor. Ik woon sinds 2013 in het mooie Stedenwijk. Ik ben trots op Almere haar groene omgeving en het feit dat je soms sneller met de fiets bent dan met de auto. Voor de Stedenwijker maak ik filmpjes en schrijf onder andere recepten en ook verzorg ik de website.