Even voorstellen ik ben Irma van Zijl, een kunstenaar uit Almere. Drie jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het maken van kunstobjecten die enkel bestaan uit gerecycled straatafval. Het tweeledige gevoel wat ik hierbij kreeg intrigeerde me mateloos; enerzijds intens verdrietig, dat ik al zoveel afval binnen 10 minuten van straat kon oprapen in Almere.

Anderzijds door er iets aantrekkelijks van te maken, om mensen op deze manier er bewust van te maken minder afval te produceren. Maar ook dat ze het afval dat ze dan nog wel produceren op de juiste plekken weggooien zodat het eventueel hergebruikt kan worden.

Toen ik in 2021 de ontwerpwedstrijd, om een creatieve invulling voor het terrein achter het Upcycleperron in Almere Haven te ontwerpen, voorbij zag komen; dacht ik WAUW wat gaaf en vooral de eis om met gerecycled afval te werken in je ontwerp.

Daarna deinsde ik vrijwel direct terug door mijn eigen onzekerheid; “Ik heb nog nooit zoiets groots (uiteindelijk werd het kunstwerk 11 meter hoog) ontworpen!” “Dat kan ik toch niet?” “Hoe ga ik dat realiseren?” Gelukkig kreeg ik veel aanmoediging, hulp en advies van diverse ervaren Kunstenaars en ondernemers uit Almere (met speciale dank aan Mira Ticheler, Jim van der Ward, Marcel Kolder, de vele vrijwilligers en bedrijven die de realisatie mogelijk hebben gemaakt) en leerde zo hoe ik het niet allemaal alleen hoefde te doen en dat het okay is om bepaalde zaken ook los te laten.

Een groot avontuur begon voor mij toen ik hoorde dat mijn ontwerp gewonnen had! Het raakte me heel diep. Ik wist van kinds af aan al dat ik kunstenaar wilde worden, maar door mijn eigen onzekerheid heb ik nooit de stap durven zetten… Dit ontwerp blijkt nu voor mij een kantelpunt in mijn leven te zijn.

Ik ben deze zomer ‘in het diepe gesprongen’ en heb mijn baan opgezegd en mijn kunstenaarschap liefdevol omarmt. Ik wijd nu al mijn tijd aan mijn passie; kunst als middel om zoveel mogelijk liefde en licht te verspreiden! Dit betekent o.a. voor mij dat ik bij voorkeur wil werken met restmaterialen, spullen die anderen weggooien, wil ik weer een nieuwe waarde geven; oftewel Upcycling! Een mooi voorbeeld hiervan is o.a. mijn laatste kunstwerk ‘Versplinterde Waarheid’, dit werk is ontstaan uit gebroken glasscherven van een kapot raam dat ik in Almere op de stoep vond.

Omdat Ik de helende magie van creatie het liefst met anderen wil delen, ben ik nu een creatieve workshop ‘Open Atelier’ gestart in cultureel centrum Pygmalion Poort te Almere Poort. Ik ben hier elke woensdagochtend tussen 10:00 en 11:30 uur aanwezig om samen met de deelnemers te werken aan een stukje bewustzijn omtrent materiaalgebruik en tegelijkertijd wordt er gewerkt aan thema’s als zelfvertrouwen en verbinding d.m.v. vrije beeldende expressie. Het is geen resultaat- maar procesgerichte workshop. Wat zie je? Wat voel je? Wat doe je ermee? Een stukje berusting en ontspanning, zijn met ‘wat is’… je hart laten stromen en door je handen laten creëren wat je voelt. Uit je hoofd en in je hart!

De eerste maand werk ik met Almeers zwerfafval, (schoongemaakte) drankblikjes. Het thema is ‘Blik op de toekomst’. Het doel is om van frustratie naar inspiratie te gaan (omdenken!) en van het op straat gegooide blikje weer iets waardevols maken in de ogen van de deelnemers. Volgende maand gaan ze weer aan de slag met een ander restmateriaal, maar dat blijft nog even een verrassing!

De Gigagieter van Irma

Wil je meedoen met deze workshop of een workshop op locatie boeken kijk dan voor meer informatie en contactgegevens op www.irmavanzijl.nl

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!