De donkerste dagen hebben we net gehad, maar de winter is nog lang niet voorbij. En nu alle feestelijkheden achter ons liggen, lijkt januari een lange donkere maand te worden. Daarom dacht ik dat het leuk zou zijn om deze editie een beetje een kleurrijk tintje te geven. Zaterdag 23 januari is het namelijk Nationale Tulpendag. En wat is er nu kleurrijker dan tulpen.

In het voorjaar staat Stedenwijk altijd vol met prachtige bolbloemen. Vaak steken in februari de witte en paarse krokusjes al voorzichtig hun kopjes boven de grond. Daarna volgen in maart de gele narcissen en in april de roze hyacinten en blauwe druifjes. In mei komen de tulpen tevoorschijn in al hun kleurenpracht. Met een wandelingetje langs de Breukelengracht kun je jezelf laven aan alle mooie kleuren en vormen.

Tulpen komen van nature voor in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Al in de 11e eeuw werden ze gecultiveerd in Constantinopel (het huidige Istanboel). Pas in de 16e eeuw zijn ze geïntroduceerd in Nederland, waar ze natuurlijk niet meer weg te denken zijn. In eerste instantie werden de tulpen gekweekt in wat we tegenwoordig kennen als de bollenstreek, het kustgebied tussen Haarlem en Leiden. Maar ook in Flevoland kan je tegenwoordig genieten van de bloemenpracht in de lente. Sterker nog, het grootste bloembollengebied van Nederland ligt in de Noordoostpolder. 

Mocht je de donkere, koude dagen een beetje zat zijn tegen het einde van januari, dan kan je naar de viering van Nationale Tulpendag gaan in Amsterdam. Daar kan iedereen een gratis bos tulpen plukken in de tulpenpluktuin onder het genot van oer-Hollandse muziek. Een kleurrijke dag midden in de donkere winter.

Een dag om vrolijk van te worden.

Foto van: www.pixabay.com

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.